Política 16/02/2015

Gemma Ubasart: "Som l'únic partit estatal amb possibilitats de govern clarament a favor de l'autodeterminació"

La secretària general de Podem a Catalunya diu a RAC1 que només es podrà exercir el dret a decidir amb un canvi de correlació de forces a Espanya. Contraposa l'estratègia política de "formigueta" de la CUP a la de "tsunami" de Podem

M. Colomer
3 min
Gemma Ubasart va intervenir en el míting de Pablo Iglesias a Barcelona, al desembre.

BarcelonaLa flamant secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, ha reivindicat aquest dilluns que el partit de Pablo Iglesias és "l'única força política estatal que té possibilitats d'accedir al govern de l'estat espanyol que diu que està clarament a favor del dret a l'autodeterminació". Això sí, Ubasart ha advertit que només veu viable la via del referèndum pactat amb Espanya per poder exercir el dret a decidir, però en cap cas la via unilateral, que, afegeix, CiU va demostrar el 9-N que tampoc està disposada a executar. "Una qüestió tan fonamental ha de passar per la democràcia directa", és a dir, un referèndum vinculant, ha defensat. I això passa, necessàriament, diu, per un "canvi de correlació de forces a l'estat espanyol": "Sense tenir en compte l'escenari més enllà de l'àmbit català, no ens en sortirem".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a RAC1, Ubasart ha contraposat l'estratègia de "formigueta" de la CUP a la de "tsunami" de Podem, que ha definit com "una força política que té capacitat de convertir l'esperança en canvi polític real". I ha subratllat que no considera que ICV, amb qui concorrerà Podem a les eleccions municipals per Barcelona, sigui part del que ells anomenen "casta". "Parlem molt de casta, però ningú ho acaba de definir: és una imbricació de la classe política amb interessos econòmics concrets, i ho representen PP, PSOE, CiU i PNB. A aquests els definim com a casta", ha etzibat.

En canvi, ha defensat que Podem té més opcions de fer bon resultat si a les eleccions autonòmiques s'hi presenta amb marca pròpia i no en coalició amb partits com ICV: "Creiem que és molt millor tenir la papereta de Podem per donar la volta al taulell, no per disputar un tros del taulell. Creiem que ho podrem fer millor amb la papereta de Podem". I en quins acords postelectorals pensa? "Sortim a guanyar, a quedar primers on sigui. Si no es dóna, ja ho veurem". Això sí, els pactes "no es decidiran en un despatx, sinó que els decidirà la gent" de la formació.

La secretària general de Podem a Catalunya, que no ha volgut esclarir si es postularà per encapçalar també la llista electoral de cara al 27-S, ha considerat que Espanya està "davant una crisi de règim que té tres arestes: una de política, la crisi del bipartidisme; una de social, perquè no hem pogut blindar els drets socials aconseguits, i una de territorial, nacional". I aquesta "crisi de règim" a Catalunya "ha tingut diversos efectes: el procés sobiranista, el 15-M i posteriorment Podem", ha opinat.

"Hisenda haurà de tornar diners" a Monedero

Per Gemma Ubasart, les acusacions de finançament il·legal llançades per PP i PSOE a tomb del cas del número tres de Podem, Juan Carlos Monedero, formen part de la "construcció d'un cas on no hi ha cas". "Segurament, en uns mesos Hisenda haurà de retornar diners a Monedero per haver tributat de més", ha pronosticat després que Monedero fes una declaració complementària optant per la "via restrictiva" davant l'escàndol generat pels ingressos obtinguts per feines d'assessoria a governs llatinoamericans. "Primer ens ignoraven, després ens van ridiculitzar i ara que veuen que Podem és una força de canvi, ens ataquen", ha conclòs.

stats