Política 27/01/2015

Ubasart: "Podem aposta per la via escocesa per a Catalunya, la via unilateral no és possible"

La candidata a secretària general de Podem a Catalunya descarta un pacte fiscal per a Catalunya perquè prefereix una única hisenda europea

Laia Vicens
2 min
Gemma Ubasart, en un moment de l'entrevista amb Antoni Bassas. / RUTH MARIGOT

BarcelonaLa secretària de plurinacionalitat i polítiques públiques de Podem, Gemma Ubasart, ha presentat aquest dimarts la seva candidatura per ser secretària general del partit a Catalunya. Durant la roda de premsa, Ubasart ha afirmat que Podem estaria d'acord en fer un referèndum per la independència a Catalunya. “Apostem per la via escocesa”, ha afirmat, i ha afegit que la pregunta “podria ser perfectament la d'Escòcia”, és a dir “Catalunya hauria de ser un país independent?”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que, al seu parer, “la via unilateral d'independència no és possible”. Ho seria, ha explicat, si s'exercís “desobediència institucional”, “i ja vam veure que el 9-N no es va fer”, ha dit, com ja va avançar en una entrevista a l'ARA. Ubasart ha insistit que Podem és “l'únic partit amb opcions de governar Espanya” que defensa el dret a decidir. El PSOE, ha dit, “no defensa el dret a l'autodeterminació de cap poble de l'estat espanyol”.

Si Podem no governés, Ubasart ha emplaçat a “repensar la reforma territorial” igualment, perquè l'alternativa “no sigui una Espanya centralitzada”. En aquest sentit, l'aspirant a secretària general de Podem ha afirmat que el seu partit “defensa el caràcter plurinacional de l'estat”, tot i que no ha matisat quantes nacions creu que hi ha a l'estat espanyol. Ha deixat clar que Catalunya és un “subjecte polític”.

A banda del model territorial, s'ha mostrat partidària de “reformular el model de finançament”. En ser preguntada sobre si defensaria un pacte fiscal per a Catalunya, Ubasart ha prioritazat la idea “d'una moneda, una hisenda”, de manera que s'ha mostrat partidària d'”una única hisenda europea”. “No té sentit que a la UE hi hagi 19 hisendes diferenciades”, ha assegurat.

Una candidatura paritària

La roda de premsa d'Ubasart ha servit per a presentar la seva candidatura per a encapçalar la direcció de Podem a Catalunya. Les votacions es faran en llistes obertes, de manera que cada votant podrà escollir com reparteix 34 vots. De moment hi ha 8 candidatures, i pot ser que la llista guanyadora sigui una barreja de totes. Ubasart, però, és la candidata que té el suport del secretari general del partit, Pablo Iglesias, i de fet, forma part de la direcció a nivell estatal. Les votacions es duran a terme entre el 9 i el 13 de febrer, i el dilluns dia 16 s'anunciaran els resultats.

Ubasart ha afirmat que la seva candidatura ha tingut en compte l'arrelament territorial, les diferents competències tècniques dels implicats i la partitat de gènere (hi ha el 50% d'homes i el 50% de dones). Els objectius que es marquen són consolidar l'estructura del partit a Catalunya, erigir-se com alternativa a CiU (que ha fet de Catalunya ha dit, un “laboratori neoliberal pioner en retallades”) i garantir la justícia social.

stats