NOU FINANÇAMENT
Política 13/07/2012

Ultimàtum de Mas al PSC: o concert o res

Ferran Casas
3 min
MÉS RODES DE PREMSA QUE CIMERA 
 La segona cimera per al pacte fiscal, ahir a Palau i que va abordar tangencialment les retallades de Rajoy (que segons l'esquerra mereixerien una altra cimera), va durar dos hores i mitja. Després van venir tres hores i mitja de compareixences.

BARCELONAFormalment, després de la segona cimera sobre el pacte fiscal, tots els actors buscaven marge de negociació i parlaven d'esmenes a introduir. Però el ple que, per determinar la proposta catalana que Mariano Rajoy haurà de resoldre a la tardor, s'ha de fer al Parlament el 25 de juliol es podria fer ja avui mateix. I és que res indica ja que les línies vermelles d'uns i altres s'hagin de traspassar. El Govern ja ha fet cessions sobre la seva posició inicial, per bé que petites. Ahir es va presentar a la cimera amb un document -com exigien el PSC i el PP-, i en els dos folis que havia redactat Francesc Homs es mostrava la voluntat de col·laboració entre l'Agència Tributària catalana i l'espanyola i, fins i tot, de subscriure convenis. I assumia també el compromís de dedicar els nous recursos a polítiques socials i no a abaixar impostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot per seduir el PSC. Artur Mas ja no anirà més enllà. El missatge a Pere Navarro, que va evitar valorar el document amb l'argument que no havia pogut estudiar-lo, era clar: o accepta un model inspirat en el concert o quedarà exclòs del consens, per ara més ampli al carrer que al Parlament. El líder socialista va parlar de "punts de trobada" i d'una posició que ha canviat després de sis mesos de bloqueig "i sense document". Navarro va admetre que hi ha fórmules per "connectar" les agències tributàries, però no s'aparta del consorci. No es vol apartar del que el PSOE pugui votar a Madrid.

La pressió que li ve al PSC

Els socialistes explicaven, portes enfora, que valoraven els gestos de Mas, però en privat admetien que ho havia fet de manera imperceptible. Que el document lliurat estigués basat, i així ho explicités, en les conclusions de la comissió del concert que van aprovar CiU, ICV-EUiA i ERC va malhumorar els socialistes. Al carrer Nicaragua són conscients que, amb una clara majoria política, social (i també sindical) a favor del concert, la pressió, dins i fora del partit, serà intensa els pròxims dies.

Mas va presentar el document als líders i els va explicar com serà la votació del dia 25, amb cinc punts per poder teixir un gran consens en temes com la denúncia del dèficit fiscal. El text, obert a esmenes, evita epítets com ara espoli o asfíxia . Un ple "sense espectacles" segueix sent una prioritat política.

Camacho vol saber el pla B

¿I quan Madrid digui que no, què passarà? Quin és el pla B? Fa mesos que Mas, molt pressionat per l'ala sobiranista de CDC, va explicitar que era la Hisenda pròpia, si calia unilateral i per la via de la insubmissió fiscal col·lectiva a l'Estat. Ahir, quan Alícia Sánchez-Camacho l'hi va preguntar, el president va dir que no era allà per explicar el pla B i que volia estar condicionat. Per ell, si hi ha fracàs els partits haurien d'actuar units. I si no és el cas cadascú ha de tenir el seu pla B i contrastar-lo, si cal abans d'hora, a les urnes. De les seves paraules es va interpretar que insinuava un avançament electoral, cosa que Homs va desmentir.

El PP s'abstindrà al ple, però es planteja presentar un model alternatiu (i pactat amb el ministeri d'Hisenda), "propi, singular i bilateral". No va oferir, però, garanties que Rajoy avali situar Catalunya fora del règim comú. I a l'altre extrem, ICV, que va expressar "coincidència global" amb el document d'ahir, i sobretot ERC, que segueix fent de guardiana del concert. Oriol Junqueras, que de nou va convertir la roda de premsa en un míting, va clamar que "maleït sigui el consens si és per seguir igual" i va avisar de la "traïció" que seria una rebaixa del model. "L'únic consens és la dignitat i l'esperança", va dir.

El Govern també vol assegurar la coherència i la unitat a Madrid. CiU no va la respectar amb l'Estatut quan va pactar-lo amb Zapatero d'esquena al tripartit, però no vol passar pel mateix. El president va fer una crida a la lleialtat després de concretar l'oferta d'una comissió de seguiment de la negociació dels partits que diguin el dia 25. El PSC ha de decidir si hi vol ser.

stats