FINANCES DEMOCRISTIANES
Política 29/03/2016

Unió es ven les seus de Tarragona, Lleida i Girona a una immobiliària

Amb un deute de 19 milions i en situació de preconcurs, ha firmat un contracte de lloguer per a 5 anys

Núria Orriols
3 min
El secretari general, Ramon Espadaler, i la portaveu, Montserrat Surroca, l’endemà de la derrota del 
 20-D.

BarcelonaL’endemà de les eleccions del 20 de desembre, Ramon Espadaler no va voler comentar l’estat de les finances d’Unió. Va comparèixer en roda de premsa acompanyat de la portaveu del partit, Montserrat Surroca, per entomar la segona desfeta consecutiva en menys de tres mesos en unes eleccions i anunciar un procés de renovació del partit que culminaria en un congrés. Només tres dies després de la cita electoral, però, el partit aconseguia vendre les seus de Tarragona, Lleida i Girona a una societat dedicada als negocis immobiliaris, Levante Capital. Un grup empresarial que, segons ha pogut saber l’ARA, ha rubricat un contracte de lloguer amb el partit per a cinc anys, tot i estar en una situació de preconcurs de creditors i tenir un deute de 19 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Levante Capital és una empresa propietat de la família Renom Arboix, vinculada al mecenatge i a les activitats artístiques i culturals. Opera a Londres, Frankfurt i Madrid, i acaba d’ampliar el negoci a Andorra. Té actius per valor de més de 18 milions d’euros i es dedica a la compravenda de béns immobles i a la gestió del patrimoni familiar. Malgrat que l’empresa, consultada per l’ARA, no ha quantificat el preu de l’operació, el que és cert és que Unió va comprar el 2009 aquestes seus ara venudes a Levante Capital “per sota del preu de mercat” d’aquell any. Un cas que està pendent de judici a l’Audiència de Barcelona: el jutge instructor considera que el partit és responsable a títol lucratiu d’una presumpta operació pilotada per la Fundació Catalunya i Territori (FCT) i el grup empresarial IMS. Unió va comprar a FCT els locals de Tarragona, Lleida i Tàrrega per 478.000 euros en condicions “avantatjoses”. Consultades per l’ARA, les fonts oficials del partit no han volgut fer declaracions.

La venda de patrimoni

Un dels actius més valuosos d’Unió i que, segons les fonts consultades, encara no ha trobat comprador, és la seu del partit al carrer Nàpols de Barcelona. Un edifici de tres plantes i garatge, de més de dos mil metres quadrats, que és testimoni de l’última etapa de la formació (hi és des del 2006). Entre aquestes parets, els democristians han viscut el retorn al govern de la Generalitat de la mà de CDC, el procés sobiranista, i l’escissió interna -per l’horitzó nacional- que va conduir la formació a presentar-se sola en les dues últimes conteses electorals. Tot i que aquest local és un dels amarratges clau del partit, fonts coneixedores de la situació apunten que pretenen vendre’l per buscar-ne un de més assequible. En principi, no s’hi quedaran de lloguer com en altres casos.

La venda de les seus forma part d’un pla de contingència que passa per rendibilitzar uns actius quantificats en 6 milions, d’acord amb els comptes públics del partit. Segons fonts consultades, aquesta primera venda de patrimoni ha servit per acabar amb els deutes del partit amb la Seguretat Social, que eren de més de 400.000 euros segons el Tribunal de Comptes. Actualment, els deutors són entitats bancàries. Ho va explicar el mateix Espadaler en roda de premsa l’endemà que transcendís que el partit s’havia d’acollir a un preconcurs de creditors. “No ho podíem dissimular més”, va dir sobre la situació.

Tot i el pla de xoc per sanejar els comptes, el deute de 19 milions es fa inassumible per a un partit que ha perdut la majoria dels ingressos, provinents de les subvencions per representació parlamentària i de les donacions que els càrrecs democristians feien a les arques de la formació. Unió ha sol·licitat un preconcurs de creditors que implica entregar els comptes al jutjat perquè arbitri una eventual reestructuració del deute. Si en un termini de dos mesos no hi ha acord, Unió entraria en concurs de creditors amb la possibilitat d’incórrer en suspensió de pagaments. “És evident que tenim l’escenari sobre la taula”, admet un dirigent, però deixa clar que si han decidit sol·licitar un preconcurs és per sortir de l’atzucac econòmic, no per dissoldre’s. Ara bé, la “preocupació” s’estén: membres del comitè de govern i alcaldes democristians han avalat fins a 4.000 euros de crèdits cadascun.

Reestructuració interna

A causa de l’estat dels comptes i de les demandes que la direcció ha palpat al territori, s’ha decidit ajornar el congrés i reformar primer els estatuts. “Ens hem d’adaptar a la nova situació”, diu un dels consultats, i “redactar de nou els estatuts”, afegeix un altre. Per fer-ho, en l’últim consell nacional del partit es van nomenar els membres de les ponències que han de redactar la proposta de modificació de les estructures internes, entre els quals hi ha el vicesecretari general, Antoni Font, i la portaveu, Surroca. Després, Unió debatrà l’estratègia política, que passa per “redefinir-se” i “sumar” amb altres espais.

stats