FINANCES DEMOCRISTIANES
Política 20/09/2016

Unió eleva el seu deute fins als 22,5 milions d’euros

El concurs de creditors constata que el passiu del partit supera els 19 milions reconeguts fins ara

Gerard Pruna
2 min
El líder d’Unió, Ramon Espadaler, i Josep Antoni Duran i Lleida.

BarcelonaUn deute de 22.498.520 euros i uns actius de només 5.866.023. Aquesta és la radiografia de la precària situació econòmica que travessa Unió i que va quedar reflectida en la interlocutòria del jutjat mercantil número 4 de Barcelona amb data de 13 de setembre i que formalitza l’acceptació del concurs de creditors al qual s’ha acollit voluntàriament la formació que ara encapçala l’exconseller Ramon Espadaler. La xifra suposa incrementar en prop de 3,5 milions d’euros el deute que fins ara havia reconegut el partit que en els últims anys havia dirigit Josep Antoni Duran i Lleida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La interlocutòria, que va transcendir ahir al matí, constata que Unió està en concurs de creditors després de -com va avançar l’ARA- demanar sense èxit a les entitats bancàries que li condonessin bona part del deute acumulat, la majoria del qual està en mans de La Caixa. La formació -que compta ara amb 16 treballadors, als quals ha arribat a deure algunes mensualitats- haurà de traslladar ara una proposta de conveni als seus 71 creditors.

D’aquesta negociació dependrà el futur de la formació democristiana, ja que si no aconsegueix un pacte per calendaritzar el retorn d’almenys una part del deute -i fins i tot una quitança de part del passiu- el procés podria acabar amb la formació havent d’abaixar definitivament la persiana. Una possibilitat que divendres passat Espadaler negava en una carta a la militància, en la qual comunicava l’ajornament del congrés previst per a l’1 d’octubre però negava l’extinció del partit que “algunes veus s’han afanyat a pronosticar, probablement més des del desig que no pas des del coneixement de la realitat”.

En el seu escrit, el jutge atribueix les pèrdues econòmiques d’Unió en els últims anys al “molt reduït nombre de vots” obtinguts a les eleccions catalanes i espanyoles del 2015, i nomena Deloitte com a administració concursal. L’escrit dóna un termini de dos mesos a la consultora per fer un informe a fons de la situació del partit, i per fer-lo l’autoritza a tenir accés a les instal·lacions d’Unió, als seus llibres de comptabilitat i a qualsevol document que consideri necessari.

A més, la interlocutòria recorda a Unió que els dirigents actuals del partit i els que han ocupat càrrecs directius en els últims dos anys -és a dir, també Josep Antoni Duran i Lleida- tenen el deure de comparèixer davant la justícia i l’administració concursal “tants cops com siguin requerits” per col·laborar en qualsevol assumpte derivat de la causa.

Mesos estrenyent-se el cinturó

Després de trencar amb CDC el juny del 2015, de veure com una part del partit marxava a Demòcrates de Catalunya i de fracassar en no obtenir representació a les eleccions catalanes i espanyoles d’aquell any, Unió ha centrat tots els esforços a intentar sanejar la seva situació econòmica, renunciant, per exemple, a presentar-se a la repetició de les eleccions espanyoles del mes de juny. Estalviar-se una nova campanya electoral no ha sigut l’única decisió presa pel partit d’Espadaler per començar a equilibrar els comptes: els democristians han presentat un ERO davant l’autoritat laboral de la Generalitat, ja han venut seus a Tarragona, Lleida i Girona, i estan negociant la venda de la seva seu central, un edifici de tres plantes situat al carrer Nàpols de Barcelona, prop del Parc de la Ciutadella i a tocar del Parlament.

stats