Política 29/09/2015

Unió jugarà la carta de les generals per sobreviure

Núria Orriols
2 min
El comitè de govern d’Unió es va reunir ahir a la seu del partit després de la derrota electoral.

BarcelonaUnió és, des de la nit del 27 de setembre, un partit extraparlamentari a Catalunya. Amb el 100% de l’escrutini, els democristians poden afirmar que tenen 102. 870 suports entre els més de quatre milions de votants que diumenge van anar a les urnes. Un suport insuficient que els ha deixat fora del Parlament i que els dificulta el camí cap a les eleccions generals, una cita a la qual ja han confirmat que assistiran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir el comitè de govern d’Unió va reunir-se a les 11 del matí i va analitzar el veredicte dels comicis fins a prop de tres quarts d’una del migdia. Després Ramon Espadaler va comparèixer en roda de premsa davant dels mitjans. Quins són els factors clau de la derrota? Des del partit consideren que els ha perjudicat la “falta de temps” i la polarització de la campanya. Però hi ha una qüestió més determinant: l’alta participació (deu punts més que el 2012). Amb l’afluència “normal” a les urnes i el mateix suport, els democristians creuen que haurien tingut algun escó. Com més votants, més difícil era arribar al 3% dels vots i entrar al Parlament.

Mantenir-se fora del Parlament

Malgrat el mal resultat, Espadaler va voler transmetre una imatge de fortalesa de portes endins i de continuïtat de portes enfora. “Unió seguirà al peu del canó -va dir-, no dimitirem de les nostres idees”. Així, va deixar clar que quedar fora del Parlament no els farà tirar la tovallola i que es presentaran a les eleccions generals i a les pròximes catalanes, que preveuen d’aquí “menys d’un any” o com a molt divuit mesos, segons el full de ruta de Junts pel Sí. Espadaler va seguir el mateix guió que la nit electoral. Va mostrar-se convençut que l’espai electoral per al catalanisme “moderat” existeix i que, per tant, hi ha camp per córrer per a Unió. Sí que va esbossar, però, les fronteres del seu vot: C’s i Junts pel Sí. Ara la feina dels democristians, segons apunten les fonts consultades, és “fer territori” i estructurar el partit des de la base per fer-se forts internament, ja que fins ara la vida d’Unió es limitava a les institucions. De fet, Espadaler va ser ahir a Girona per comprovar els ànims de la gent del partit.

Una altra incògnita és el futur de Josep Antoni Duran i Lleida. El president del comitè de govern ha posat el seu càrrec a disposició del partit, que el 17 d’octubre decidirà en consell nacional si revalida el seu líder. Tot apunta que sí. És més, Espadaler ja va explicitar ahir que el suport a Duran anirà més enllà: se li demanarà que faci un pas endavant i encapçali la llista a les eleccions generals. Unió té el repte ara de sobreviure a fora de les institucions.

stats