Política 19/03/2016

Unió obre la porta a no presentar-se a les eleccions espanyoles si es repeteixen al juny

El consell nacional del partit calendaritza el congrés de renovació i avala la decisió de la direcció de sol·licitar un preconcurs

Núria Orriols
2 min
El secretari general del partit, Ramon Espadaler, ha comparegut aquest diumenge per valorar els resultats de la consulta interna / CÈLIA ATSET

BarcelonaDesprés de dues derrotes electorals i d'haver sol·licitat un preconcurs de creditors per la situació econòmica del partit, Unió obre la porta a no presentar-se a les eleccions espanyoles si es repeteixen al juny. El secretari general, Ramon Espadaler, en resposta a preguntes dels periodistes, ha assegurat que aquesta decisió encara no s'ha pres i que quan arribi el moment s'optarà per concórrer als comicis o per esperar fins a les pròximes eleccions al Parlament, previstes per al 2017. Una actitud que contrasta amb el que el partit mantenia abans del 27-S i el 20-D, en què asseguraven que es presentarien a tots els comicis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Espadaler ha fet aquestes declaracions després del consell nacional del partit, que ha avalat de forma unànime les darreres decisions del comitè de govern (sol·licitar el preconcurs i ajornar el congrés previst per al 16 d'abril). Un total de 175 consellers, al centre cívic Cotxeres Borrell de Barcelona, han calendaritzat el procés congressual en diferents fases: s'iniciarà amb una reforma dels estatuts amb la voluntat de fer una estructura més transparent i participativa i culminarà amb l'aprovació de la ponència d'estratègia política. Espadaler ha explicat que el primer conclave es celebrarà l'11 de juny i el segon l'1 d'octubre. També es preveu, a finals de novembre, una convenció programàtica de cara a les eleccions del Parlament del 2017 (si finalment la legislatura és de 18 mesos).

En cas que s'avancin els comicis al Congrés de Diputats per la impossibilitat d'escollir un nou president espanyol, Unió es reserva també el 2 de juliol per aprovar la reforma d'estatuts. Si hi ha noves eleccions, el partit haurà de reflexionar internament si hi participa, ha explicat Espadaler.

Dard a CDC

Espadaler no ha desaprofitat l'ocasió per carregar contra els seus exsocis de federació. En al·lusió a la voluntat de l'expresident Artur Mas de reconfigurar l'espai de centre a Catalunya, tal com explica aquest dissabte en l'entrevista a l'ARA, el democristià ha titllat de "sarcàstic" que qui l'ha "destruït" ara s'erigeixi en la via per refer-lo.

"Em sembla sarcàstic que qui va donar la mà a ERC i que governa només amb la CUP ara pretengui erigir-se en aquell que vol reconstruir l'espai de centre", ha dit en declaracions als mitjans de comunicació. "Van dinamitar CiU", ha dit sobre CDC.

Espadaler ha destacat que Unió s'ha mantingut coherent des que va separar-se de CDC: "Unió és allà on era i continuarà sent-hi, en el catalanisme i la centralitat, molt lluny de la CUP i d'ERC". A parer del dirigent, el partit pot "mirar als ulls la ciutadania" mentre que Junts pel Sí creu que haurà d'explicar-se davant la gent quan "facin marxa enrere". "Avui tenim un país amb dues sensibilitats i s'ha de gestionar", ha considerat.

stats