Política 29/07/2016

Unió admet que és "al final del camí" després de no assolir un acord amb la banca pel deute del partit

Ramon Espadaler comunica als militants que no han pogut tancar un pacte amb les entitats, a qui deuen 19 milions d'euros, i que la formació és veu abocada a un concurs de creditors

Núria Orriols
2 min
El líder d’Unió, Ramon Espadaler, va sol·licitar el preconcurs de creditors el 14 de març assumint la difícil situació.

BarcelonaNo hi ha pacte entre Unió i la banca. Després de més de quatre mesos de sol·licitar el preconcurs de creditors, els democristians no han aconseguit arribar a un pacte amb els bancs per reestructurar un deute de 19 milions d'euros, de manera que el partit democristià es veu abocat a un concurs de creditors. En un comunicat a la militància, el secretari general d'Unió ha admès la dificultat del moment que viu el partit: "És temps d'assumir la realitat, per difícil que sigui, de gestionar-la amb honestedat i intel·ligència política i, sobretot, de mirar endavant". Espadaler admet que estar "al final d'un camí o al principi d'un renovat projecte" és una decisió que és a les mans dels militants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé el partit esperava arribar a un acord a finals d'aquest mes (avui els jutjats esperaven la presentació del pacte per homologar-lo), segons ha pogut saber l'ARA algunes entitats del 'pool' bancari, entre les quals, La Caixa, no han acceptat cap de les propostes dels democristians, representats pel bufet de l'excap de files de CiU Miquel Roca.

La darrera proposta que el partit de Ramon Espadaler ha posat sobre la taula, segons fonts coneixedores de la negociació, ha estat el pagament dels 19 milions d'aquí cinc anys amb carència de capital, però no d'interessos, que es calcularien d'acord amb l'euríbor. Aquesta és una proposta menys favorable que la primera que Unió va fer arribar a les entitats i que, tal com va avançar l'ARA, implicava la condonació del 95% del deute.

Malgrat que la llei de finançament de partits polítics prohibeix la condonació del deute a partits (la llei es va reformar el 2015), l'emparament de la llei concursal permetia al partit i als bancs rubricar aquest acord dins la legalitat. Tanmateix, la proposta va ser rebutjada, ja que fonts consultades admeten que no hauria estat acceptable socialment en la situació econòmica actual.

Després d'això, la formació d'Espadaler va fer una nova proposta de reestructuració, segons va publicar CronicaGlobal i ha confirmat l'ARA, que consistia a pagar tot el deute d'aquí deu anys amb carència d'interessos i capital.

Espadaler diu als militants que "li dol" haver de continuar amb el concurs de creditors

En una carta a la militància, el secretari general d'Unió ha admès que li "dol" haver de comunicar que no han tancat "el conveni amb els creditors", cosa que obliga el partit a "continuar el procés concursal". Tot i això, Espadaler diu que continua creient que "les idees d'Unió són perfectament vigents i més necessàries que mai".

La pèrdua de representació al Parlament i al Congrés i la fuga de regidors i militants després del trencament amb CDC va agreujar els comptes d'Unió, que va anunciar el març un preconcurs de creditors i que ha hagut de fer un ERO i vendre's algunes de les seus.

stats