Política 19/06/2017

Units per Avançar es presenta com a partit catalanista que vol implicar-se "desacomplexadament" a la política espanyola

La formació de l'entorn d'Unió es posiciona en contra del referèndum de l'1-O perquè estan convençuts que no reunirà les condicions legals que exigeix la Comissió de Venècia

Mireia Esteve
2 min
El professor d'Esade Carlos Losada serà una de les cares visibles de la formació

BarcelonaCatalanista, humanista i europeista. Així han definit aquesta tarda el nou projecte polític d'Units per Avançar els seus impulsors, entre els quals hi ha el professor d'Esade Carlos Losada. Catalanista i no independentista, però partidaris del "federalisme asimètric", tot i que consideren que el model d'Estat s'ha de definir "en funció de les polítiques i models socials". En la presentació del nou partit polític davant dels mitjans de comunicació, Losada ha deixat clar que volen apostar per implicar-se d'una forma "desacomplexada" en la política espanyola" i rebutgen de forma frontal el referèndum que proposa el govern de Carles Puigdemont, ja que pronostiquen que no reunirà les condicions legals que exigeix la Comissió de Venècia i, per això, no hi donen suport.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Losada creu que amb l'horitzó de l'1-O al davant, "el xoc de trens és inevitable", però no s'ha atrevit a pronosticar "el nivell de violència que hi haurà", tot i que desitja que sigui "el més suau possible i si no es dona, encara millor". Precisament, considera que la societat catalana està dividida i aposta perquè el seu projecte polític reconstrueixi la "cohesió interna" que, assegura, ha perdut. En la seva declaració fundacional -que han signat 27 persones-, també afirmen que volen lluitar contra "qualsevol plantejament totalitari i excloent", però també contra "sentiments identitaris que plantegin la superioritat dels uns sobre els altres".

De fet, Losada ha explicat que, tot i que el seu partit "no aposta per la independència de Catalunya", no volen "demonitzar el Procés ni tampoc anar en contra dels independentistes". Per posar solució al conflicte català, aposten per un "reconeixement" de Catalunya "com a nació amb arrels històriques, culturals i lingüístiques" i per garantir "un sistema de finançament com més just i eficaç millor". Units per Avançar es vol dirigir, sobretot, a les classes mitjanes i defensa que cada ciutadà pugui escollir el model d'educació que prefereixi i posen en valor el seu "compromís amb la família" com una eina per garantir una societat "forta i cohesionada".

El partit agafa les tesis que havia defensat Unió. En l'acte de presentació del nou projecte polític no hi havia el seu exlíder, Josep Antoni Duran i Lleida, però Losada ha convidat "la gent d'Unió i de l'espai catalanista no independentista" a sumar-se al projecte. El professor d'Esade ha admès que Duran i Lleida sí que ha col·laborat en la redacció d'alguns documents i ha afirmat que estaran "molt contents" que s'hi acabi sumant. Entre els signants del document fundacional hi ha diversos diputats d'Unió com la que havia estat portaveu, Montse Surroca, l'exsenador i exdiputat al Parlament Europeu, Salvador Sedó, i l'exdiputada al Parlament i al Congrés, Conxita Tarruella. El text també l'han signat l'editor i exdirector de Catalunya Ràdio Fèlix Riera, així com també el portaveu de la plataforma Construïm Ignasi Rafel.

A partir dels propers mesos, el partit vol començar a implantar-se a tot el territori català a través de "reunions privades i actes públics", però també vol traslladar el seu projecte polític al president de la Generalitat. La formació calcula que la primera convenció nacional del moviment la podran fer de cara a la tardor.

stats