POLÍTICA
Política 03/07/2013

La Universitat Catalana d'Estiu sobreviu a la crisi gràcies als recursos propis

L'edició d'enguany manté un pressupost similar al de l'any passat i una quarantena de beques per a estudiants

Marc Toro
2 min

BarcelonaLa Universitat Catalana d'Estiu (UCE) aconsegueix un any més esquivar a la crisi i celebrarà l'edició d'enguany amb un pressupost similar al de l'any passat -350.000 euros respecte els 370.000 de l'edició anterior- i amb el manteniment d'una quarantena de beques de l'AGAUR per a estudiants . Així ho ha explicat aquest dimecres el secretari de la UCE, Joan Maluquer, en la presentació de la 45ena edició de la Universitat –que tindrà lloc del 16 al 22 d'agost a Prada, al Conflent-. Maluquerha explicat que tot i patir una retallada en subvencions d'un 12,46%, la UCE ha aconseguit salvar el pressupost d'aquest any gràcies als ingressos propis procedents de "matrícules i altres activitats". Uns ingressos que ha assegurat que cobreixen un 29% de les despeses de la Universitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de l'equip rector de la UCE, Jordi Sales, ha presentat el programa d'aquesta 45ena edició, que sota el lema 'Fidelitats, aspiracions i transformacions' està dedicada al centenari del naixement de Salvador Espriu. Entre els actes i commemoracions programats, destaquen la lliçó inaugural 'La viabilitat d'un Estat català', a càrrec d'Elisenda Paluzié, degana de la Facultat d'Economia i Empresa de la UB, l'homenatge als cent anys del Primer Congrés de Metges i Biòlegs en Llengua Catalana, que comptarà amb la participació del conseller de salut, Boi Ruiz, o l'acte de la commemoració dels cent anys de la Mancomunitat de Catalunya, que reunirà els presidents de les quatre diputacions catalanes. El Premi Canigó es lliurarà aquest any a la Societat Andorrana de Ciències i a Josep Huguet, exconseller de la Generalitat.

El dret a decidir serà un tema ben present a les jornades, cursos i seminaris de la UCE, que comptarà amb testimonis dels processos d'autodeterminació d'Escòcia i del Vèneto. "Els ciutadans són els que són. Prada es caracteritza pel treball universitari, però també per la seva gosadia nacional. Gosem avançar en aquelles aspiracions que tenen en aquests moments els ciutadans", ha afirmat Sales.

Tot i això, el president de l'IEC, Salvador Giner, ha volgut destacar per sobre de tot l'"alçada acadèmica importantíssima" de la UCE. "Hi ha un element de patriotisme actiu molt elevat, però una cosa no treu l'altre", ha afirmat, i ha fet una crida a "no menystenir la dimensió acadèmica i rigorosa de la UCE", que ha assegurat "que és molt potent".

Maluquer ha volgut concloure l'acte explicant que aquest novembre s'enllestiran a Prada les obres de l'edifici Pau Casals, que es convertirà en la seu permanent de la UCE i que s'innaugurarà al gener. Ha explicat que es tractarà d'una "nova infraestructura que funcionarà tot l'any, que acollirà trobades de tota mena i comportarà una explotació pròpia i recursos de més". El secretari de la UCEha avançat que aquests nous ingressos podrien servir de cara a properes edicions per augmentar la durada de la Universitat.

stats