Política 02/06/2014

El rei abdica amb la infanta Cristina a les portes del judici

El jutge Castro pot dur la dona d'Urdangarin a la banc dels acusats del cas Nóos en qüestió de dies o setmanes

A. Artigues/e. Borràs
2 min
La infanta Cristina, sortint dels jutjats de Palma després de declarar pel cas Nóos

Palma/BarcelonaEl rei Joan Carles I ha anunciat que abdica quan tan sols queden dies o, com a molt, poques setmanes perquè s'acabi la instrucció del cas Nóos i el jutge José Castro decideixi si la infanta Cristina de Borbó ha de seure al banc dels acusats amb el seu marit, Iñaki Urdangarin. El gendre del rei i duc de Palma, Urdangarin, ja és segur que no se salva del judici per la trama Nóos, en què se l'ha encausat per defraudar impostos i desviar més de quatre milions d'euros públics amb el seu exsoci Diego Torres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La instrucció del cas Nóos resta pendent tan sols del tràmit d'un recurs perquè el jutge Castro n'ordeni el pas a la fase de judici oral. Quan ho faci el rei ja no ho serà i, si la infanta és una de les acusades, com a molt serà la germana del monarca, no la filla. Sigui com sigui, per al judici encara faltarà molt, més d'un any, perquè s'espera que ocupi fins a uns tres mesos una de les sales de l'Audiència de Palma, que ja està prou saturada de feina.

La decisió de Castro sobre si Cristina de Borbó s'ha d'asseure a la banqueta dels acusats o no no serà definitiva, perquè la fiscalia ja ha anunciat que hi presentarà un recurs en contra, si és el cas. La darrera paraula la tindrà l'Audiència de Palma, el tribunal que va deixar una porta oberta al magistrat perquè continués investigant la filla del rei pels delites de frau fiscal i de blanqueig. Amb tot, una interlocutòria que inclogués el nom de Cristina de Borbó entre els acusats seria un nou cop dur per a la monarquia espanyola, que s'afegiria a la imatge d'una infanta i el seu marit, cadascú per la seva banda, caminant per la rampa del darrere dels jutjats de Palma.

Cal recordar que la infanta, quan va declarar arran del cas Nóos, va deixar anar més de mig miler "no ho sé", "no ho recordo" i "no em consta" sobre les activitats del seu marit a la trama Nóos. El jutge Castro ja s'hi va mostrar escèptic i ha passat els últims mesos enllestint la instrucció amb la intenció clara de dur la filla del rei a judici. Sigui com sigui el nom de la infanta està lligat al cas Nóos, i, encara que va ser una de les últimes a declarar sobre la trama, era membre de la direcció de la fundació que Urdangarin i Torres haurien fet servir per desviar diners públics i copropietària de l'empresa que el duc de Palma hauria usat per defraudar impostos a Hisenda.

El fiscal Anticorrupció Pedro Horrach –que tant s'ha oposat a la imputació de la infanta Cristina– ja ha avançat que considera que la filla del rei es pot haver lucrat amb les activitats presumptament delictives del seu marit. Com a mínim s'hauria beneficiat de diners obtinguts a través de la trama Nóos. I, per això, Horrach reclamarà, en l'imminent escrit d'acusació, que la filla del rei torni més de 600.000 euros en concepte de responsabilitat civil.

stats