Política 02/01/2012

Urdangarin va "subcontractar-se a si mateix" per endur-se tots els diners públics cobrats

El fiscal acusa el duc de Palma de tenir "un ànim de lucre desmesurat". Va cobrar al govern balear un 170% més del que costava la feina de l'Insititut Nóos

Efe
3 min

MadridLa Fiscalia Anticorrupció basa la imputació de malversació a Iñaki Urdangarin en el fet que, com a president de l'Institut Nóos, entitat suposadament sense ànim de lucre, va encarregar treballs a societats de la seva propietat, de manera que "se subcontractava a si mateix".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho assegura la Fiscalia en un informe datat el passat 2 de novembre, al qual ha tingut accés Efe, en què es detallen els "indicis incriminatoris" contra el duc de Palma a partir de dues factures emeses per l'Institut Nóos el 25 de setembre de 2005 i el 25 de novembre de 2006 a favor de Nóos Consultoria i de la immobiliària Aizoon, respectivament.

En l'escrit, Anticorrupció recorda que Urdangarin va ser president de l'Institut Nóos entre el 28 de novembre de 2004 i el 14 de juny de 2006 i "copropietari" de la mercantil Nóos Consultoria Estratègica, que segons les investigacions va rebre de la primera entitat 828.240 euros el 2004, 1.218.000 euros el 2005 i 92.800 euros el 2006.

No obstant això, "els únics conceptes coneguts fins ara en base als quals" Nóos Consultoria Estratègica va percebre fons de l'Institut Nóos són els que corresponen a les factures abans esmentades, emeses en ocasió dels convenis signats amb el govern balear per organitzar un fòrum esportiu.

La primera, en concepte de "Disseny i direcció del projecte", és "molt significativa", segons el fiscal Pedro Horrach, atès que l'Institut Nóos es presentava com una entitat que reunia "un important nombre d'experts internacionals en estratègies de patrocini i rendibilització del fet esportiu i organització de grans esdeveniments esportius".

"Per què, doncs, ha de subcontractar Nóos Consultoria per, precisament, dissenyar i dirigir el projecte?", Es pregunta Horrach, que conclou que "si resulta que el que és objecte principal del conveni (...) és objecte de subcontractació, significa que l'entitat adjudicatària del conveni no té les qualitats o característiques específiques" requerides per fer-ho.

Per tant, Urdangarin i Torres, com a president i gerent de l'Institut Nóos, "se subcontracten a si mateixos" per desenvolupar una tasca encomanada a aquesta entitat, "aparentment una associació sense ànim de lucre", encara que "el que deriva d'aquesta subcontractació (...) és precisament la concurrència d'un ànim desmesurat de lucre ".

El fiscal també es pregunta per què l'Institut Nóos va abonar el 2005 a Nóos Consultoria 1.218.000 euros si la seva activitat aquest any es va centrar bàsicament a organitzar sengles congressos a València i Palma i la mercantil ja va cobrar 145.000 euros pel "disseny i direcció del projecte" d'aquest últim.

"Es tracta d'una quantitat de diners molt significativa i molt difícilment pot trobar una explicació lògica i legítima a aquest traspàs de fons", conclou Horrach.

La segona factura analitzada va ser emesa a favor d'Aizoon, propietat d'Urdangarin i de la seva esposa, la infanta Cristina, per "gestió de la logística de l'IB Fòrum" per un import de 116.000 euros i, segons el fiscal, és "l'únic concepte conegut fins avui" pel qual la immobiliària va percebre fons de l'Institut Nóos.

El fiscal diu, però, que "si per logística s'entén la coordinació i gestió dels viatges i estada dels assistents al congrés (...), aquesta tasca la desenvolupaven els empleats de l'Institut Nóos", segons han declarat diversos testimonis, de manera que "el concepte d'aquesta factura aparentment no correspon a la realitat".

"Tornem a trobar-nos que el president de l'Institut Nóos se subcontracta a si mateix", diu Horrach.

El fiscal, finalment, fa un càlcul de les quantitats percebudes per Urdangarin i Torres "indiciàries de la malversació" i conclou que la suma de les factures cobrades per Nóos Consultoria i Aizoon representa "aproximadament un 60 per cent del cost real de l'esdeveniment", que xifra en 446.057,96 euros.

El govern balear, però, va pagar 1.200.000 euros per la primera edició del fòrum esportiu, de manera que el fiscal calcula que, en realitat, els dirigents de l'Institut Nóos van obtenir una quantitat que suposa "un 170 per cent del cost real".

stats