Publicitat
Publicitat

EUSKADI BUSCA LA PAU

Els signants de l'Acord de Gernika es concentren a Bilbao per exigir l'excarceració d'Uribetxeberria

El jutge havia prohibit una manifestació d'Herrira, plataforma de suport als presos d'ETA, que s'havia de fer a la mateixa hora a la ciutat basca

Els partits i col·lectius signants de l'Acord de Gernika han exigit avui a Bilbao la immediata excarceració del pres d'ETA Iosu Uribetxeberria i dels altres 13 reclusos etarres amb malalties greus en una concentració en què també han intervingut membres de la plataforma Herrira. La concentració d'aquest migdia a la plaça Euskadi s'havia convocat després que el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz hagués acordat la prohibició d'una manifestació convocada avui a les 12.30 hores, també a Bilbao, per Herrira, plataforma de suport als presos d'ETA, per considerar que la seva fi era no només "exalçar" un etarra sinó la lluita armada.

En l'inici de l'acte han pres la paraula en nom dels signants de l'Acord de Gernika Iosu Murgia i Sonia González, que han sol·licitat al govern que acabi amb una política penitenciària que en la seva opinió s'exerceix com a "eina" de "venjança" contra els presos d'ETA. S'han referit en concret a la situació de Uribetxeberria, condemnat pel segrest de José Antonio Ortega Lara i que es troba malalt de càncer i ingressat a l'Hospital Donostia de Sant Sebastià, on des de fa onze dies està en vaga de fam. Així, han sol·licitat la seva immediata excarceració després que ahir la secretaria general d'Institucions Penitenciàries decidís concedir-li el tercer grau per malaltia greu.

Després han pujat a la tribuna un grup de persones amb samarretes de la plataforma Herrira que han denunciat que tot i la situació límit d'Uribetxeberria se segueix "allargant la seva posada en llibertat" i han demanat al govern que acabi amb les "excepcionalitats". Han afirmat que Uribetxeberria es troba bé i decidit en la seva actitud.

L'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) havia demanat aquest matí també a Pedraz la prohibició d'aquesta concentració per considerar que tenia "idèntica similitud" a la convocada per Herrira. No obstant això i davant la falta de temps per atendre aquesta petició, el magistrat ha sol·licitat, a instàncies de la fiscalia, un informe urgent a l'Ertzaintza per determinar si l'acte d'avui ha tingut la finalitat d'"exalçar" l'etarra Iosu Uribetxeberia, i en aquest cas ha demanat identificar els responsables. De moment, des del departament basc d'Interior no s'han donat detalls sobre això quan se'ls ha consultat sobre aquest aspecte.

Furgonetes de l'Ertzaintza han estat estacionades durant tot l'acte, que ha durat aproximadament tres quarts d'hora, a les rodalies a la plaça i fins i tot un helicòpter de la policia basca ha sobrevolat la zona.

Entre els presents en aquesta concentració hi havia la candidata d'EH Bildu a la Lehendakaritza, Laura Mintegi, el portaveu d'Alternatiba, Oskar Matute, i membres de l'esquerra abertzale com Maribi Ugarteburu i Tasio Erkizia, entre d'altres.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT