POLÍTICA
Política 10/01/2014

Urkullu demana la dimissió de Fernández Díaz en no veure'l "adequat" per liderar el procés de pau

El lehendakari basc mostra preocupació per la imatge "d'extrema dreta" que està projectant el PP. El portaveu de l'executiu basc, Josu Erkoreka, veu "molt greu" la prohibició de la manifestació de Tantaz Tanta

Agències
2 min

BilbaoLa tensió va en augment al País Basc. El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha demanat implícitament aquest divendres la dimissió del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en considerar que no és la "persona adequada" per gestionar el nou temps polític obert a Euskadi amb la retirada d'ETA ara fa dos anys. En paral·lel, el portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, ha considerat "molt greu" i "incomprensible" la prohibició de la manifestació en defensa dels drets humans i els presos bascos. Erkoreka, que ha fet una crida a la "responsabilitat" de tothom, ha advertit, però, que "ningú farà callar la reivindicació majoritària de la societat basca".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Ràdio Euskadi, Urkullu alerta que de les últimes compareixences de Fernández Díaz se n'extreu que actua "com si res hagués passat a Euskadi" i ETA seguís activa. "El ministre fa passos enrere quan la societat basca ha fet passos endavant i, fins i tot, l'esquerra abertzale també, encara que de manera més lenta del que ens agradaria", ha asseverat el lehendakari. Per això, ha indicat que en la pròxima reunió amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, encara sense data, li traslladarà aquesta reflexió perquè "sigui conscient" de la nova situació.

El cert, però, és que el lehendakari no perd de vista el fet que "no hi hagi moviments per part del govern espanyol" per facilitar el procés de pau, que al capdavall és un "aval a la posició del ministre d'Interior". Igualment ha reclamat a la judicatura que avanci en una direcció que faciliti la pau definitiva a Euskadi. Ho diu just dos dies després de l'operació de la Guàrdia Civil a Durango contra l'anomenat front dels presos, que per Urkullu és "barroera, amb objectiu mediàtic, que suposa un pas enrere".

El PP i la imatge d'"extrema dreta"

En la mateixa entrevista, Iñigo Urkullu s'ha mostrat inquiet amb la "imatge d'extrema dreta" que projecta el PP ja no només en relació amb el País Basc i el procés de pau, sinó també pel que fa al model d'estat i de lleis com la d'avortament. A més, ha dit ser partidari d'un "procés gradual" cap a unes cotes de sobirania basca superiors que culmini amb una consulta "pactada i legal" amb l'Estat.

stats