Publicitat
Publicitat

LLEI DE PARTITS

Urkullu avisa el govern espanyol que impugnar Bildu qüestionaria el suport del PNB

L'exlehendakari i fundador d'EA Carlos Garaikoetxea defensa que, si la coalició no hi pot concórrer, caldria anul·lar els comicis i portar el cas a la justícia europea

El president del PNB, Íñigo Urkullu, ha advertit avui al Govern que la normalització política plena a Euskadi implica que Bildu estigui en les eleccions i si no és així, el PNB actuarà en conseqüència i ho tindrà molt present en la seva relació amb el govern espanyol, en concret en els pressupostos de 2012. En un esmorzar informatiu, organitzat per Nova Economia Fòrum, Urkullu ha vinculat l'actuació de l'executiu central al voltant de la impugnació de la candidatura de Bildu al suport pressupostari, i ha dit que per donar suport als pressupostos de 2012 "caldrà complir compromisos adquirits" i "no s'obrirà una carpeta sense haver tancat l'anterior".

No obstant això, Urkullu ha dit que li queda l'esperança que "encara que sigui en l'últim minut abans de la jornada electoral", la decisió judicial permeti, finalment, la participació de Bildu en les eleccions. Urkullu ha demanat a l'Executiu "altura de mires" i "visió de futur" i l'ha emplaçat a què la seva actuació es decideixi a favor d'"un nou temps", perquè en cas contrari el PNB "analitzarà el desenvolupament dels esdeveniments i actuarà de manera conseqüent en la seva relació "amb el Govern espanyol.

El president del PNB ha lamentat que el tema del terrorisme s'estigui utilitzant electoralment i ha dit desconèixer si la il·legalització de les candidatures de Bildu pot comportar major risc d'atemptats. Segons l'opinió d'Urkullu, el que és innegable és que la impugnació comportarà una "sensació de victimisme" i, a més, "donarà ales a les justificacions de determinades actuacions que s'han cometent". Així mateix, ha vaticinat que la impugnació suposarà una situació "més desagradable" que la de fa quatre anys, quan es va aplicar "de manera arbitrària la il.legalització de partits polítics" en relació amb les candidatures d'ANB.

Davant d'aquesta situació, Urkullu ha reiterat que el PNB "analitzarà els esdeveniments" perquè el seu compromís en l'estabilitat econòmica i política, està basada en donar un nou temps i ser audaços amb aquest nou temps. Urkullu ha avançat que Bildu els ha demanat una reunió, però no ara amb l'anunci d'impugnació de candidatures, sinó "abans del Dimecres Sant". Reunió, ha dit, que el PNB no té cap problema a materialitzar, "ni amb sortu, ni amb Bildu ni amb qualsevol sensibilitat política o ideològica".

Ha insistit que els membres de l'esquerra abertzale, en presentar a sortu van fer una "renúncia expressa a la violència, inclosa la d'ETA" i els membres de Bildu han dit que es comprometen "personalment i col·lectivament" amb l'exercici democràtic i la repulsa de l'acció violenta. Ha recordat que hi ha una llei electoral que permet, en la hipòtesi que hi hagués atemptats, la possibilitat de il.legalitzar fins i tot a les persones i, per tant, ha dit no entendre perquè s'ha arribat a aquesta situació.

El dirigent del PNB també s'ha referit a les declaracions del lehendakari Patxi López, que ahir va dir que la justícia "tenia un paperot" amb les llistes de Bildu i ha comentat que, segons ell, el "paperot" el té el mateix lehendakari , que "està jugant a la pinça entre el PSOE o Rubalcaba i el PP", i ocupa el seu càrrec "gràcies als vots populars". Així, Urkullu ha puntualitzat que "no sap si Zapatero pinta alguna cosa en aquesta història" però ha recordat que va ser Rubalcaba que va defensar que la presentació de Bildu com a coalició electoral responia a una estratègia d'ETA.

Urkullu ha apuntat a la "estreta relació" entre el ministre Alfredo Pérez Rubalcaba i el conseller d'Interior del Govern basc, Rodolfo Ares, i ha assenyalat que precisament va ser la ertzaintza "la primera que va presentar els informes en contra de la candidatura de Bildu"

Garaikoetxea s'indigna

L'exlehendakari Carlos Garaikoetxea, qui va ser també fundador d'EA, la principal formació de la coalició, històricament contrària a la violència d'ETA i compromesa amb els drets humans, s'ha mostrat indignat i ha defensat a Radio Euskadi que, si Bildu no pot concórrer a les eleccions, "caldria anul·lar aquests comicis" i portar el cas a "la justícia europea i on faci falta", on l'actuació de l'Estat seria considerada "un escàndol". Segons el dirigent abertzale, la impugnació és "una aberració interpretativa".

RE

Més continguts de