EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 16/05/2011

Urkullu insta a trencar amb el frontisme per “recórrer junts la nova transició”

Diu que Euskadi és al llindar d'un “nou temps” en què els bascos podran “decidir el seu futur”

Agències
2 min

BilbaoEl president del PNB, Iñigo Urkullu, ha instat avui a trencar amb la tradicional política de fronts i blocs “tancats” entre nacionalistes i constitucionalistes a Euskadi per abordar junts el que ha qualificat com la “nova transició” cap a la normalització política post-ETA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte electoral a l'exterior de la Casa de Juntes de Gernika, Urkullu s'ha compromès amb “la pau, la pluralitat, la construcció nacional i la cohesió social. Per això, creu que ja no hi poden haver “més trinxeres” per construir “un gran pacte entre totes les institucions centrat en la reactivació econòmica i la creació de llocs de treball” perquè per damunt de diferències polítiques, la prioritat és abordar “l'emergència social” que representa l'atur.

En referència al procés de pau, ha demanat un “compromís nítid i sense retorn” de tots els partits, a més d'una “exigència determinant a ETA” perquè abandoni definitivament les armes. “Aquesta societat no acceptarà ni més excuses, ni enganys, ni retorns enrere”, ha clamat Urkullu, que ha fet una crida perquè no s'usi el terrorisme amb finalitats electorals.

Un nou marc

A més, el president del PNB s'ha compromès a treballar per la plena aplicació de l'Estatut de Gernika, però ha advertit que caldrà “un nou marc” polític perquè “Euskadi és una nació europea com Croàcia, Letònia, Catalunya o Escòcia”, i ha de ser construïda “entre tots i per tots”. Ha demanat “respecte” d'Espanya per Euskadi i ha demanat que l'Estat reconegui la seva diversitat, realitat plurinacional i plurilingüe”.

Per Urkullu, cal anar a votar el 22-M perquè Euskadi està al “llindar d'un nou temps” en què els bascos podran “decidir el seu futur”. “Vivim un moment crucial en la història d'Euskadi, un moment que no podem desaprofitar. Hem de fer un gran salt endavant en pau”, ha conclòs.

stats