Política 03/05/2018

Urkullu assegura que està "treballant" amb Rajoy l'acostament de presos d'ETA i el PP ho nega

Maillo deixa clar que no hi ha cap negociació per "compensar" l'organització

Ara
4 min
Urkullu descarta el rei  i s’ofereix a Juncker com a mediador

BarcelonaEl lehendakari Iñigo Urkullu assenyala en una entrevista a 'El País' que el seu govern està treballant amb l'executiu de Mariano Rajoy per l'acostament dels presos d'ETA i ha assegurat que el president espanyol és "sensible" a la qüestió. "És una demanda majoritària de la societat basca", apunta Urkullu, i afegeix que els dos governs també treballen per la "reinserció dels presos". A poques hores perquè oficialitzi la seva dissolució en una declaració que pot arribar aquest mateix dijous, segons el diari Naiz, i que l'organització celebri un acte divendres a Kanbo, al País Basc francès, el lehendakari considera que ETA encara "està a temps de reconèixer el dany injust causat sense distincions", en referència al comunicat que va fer diferenciant les víctimes vinculades al conflicte amb les que no.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les declaracions d'Urkullu, però, han sigut desmentides pel coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, que en una entrevista a la COPE ha subratllat que "no hi ha converses" orientades a oferir cap "compensació" a ETA per la seva dissolució. El dirigent popular ha criticat que l'organització es desarticuli per "fascicles" i ha atribuït aquesta estratègia a l"'intent de canviar el relat del que va succeir, que és que hi va haver uns assassins que van matar". Urkullu creu que el col·lectiu té "pànic" que s'interpreti que la seva lluita "no ha servit de res i que es consideri una derrota". "Però no, hi hem perdut tots. No hi ha vencedors ni vençuts", subratlla el lehendakari en l'entrevista. Al seu entendre, ETA ha d'admetre sense pal·liatius que "va provocar dolor" i que "va usar el nom de la societat basca en va".

Patxi López defensa un acostament de presos sense calendari i amb discreció

El secretari de Política Federal del PSOE i exlehendakari, Patxi López, ha demanat avui que no es barregi la política penitenciària amb l'anunci de dissolució d'ETA i ha defensat l'acostament de presos etarres, "sense calendari i amb discreció". En roda de premsa a la seu de Ferraz, López ha assegurat que el lehendakari, Íñigo Urkullu, ha parlat sobre aquest assumpte amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, si bé ha admès que desconeix si Rajoy és "sensible o no". "El que sé -ha dit- és que no hi ha hagut molts canvis perquè no ha fet absolutament res ". A la pregunta de si el PSOE instarà el govern espanyol a què flexibilitzi aquesta política penitenciària, López ha dit que "no" i ha exigit que el final d'ETA no es converteixi en una "baralla entre demòcrates". "No caiguem en aquest error", ha sentenciat.

"El govern (espanyol) -ha insistit- sap perfectament el que pensen uns i altres i el que pensa la societat basca, i no jugarem a què a través de votacions i debats ens barallem entre nosaltres. Això ja va passar i mai més". En aquest marc, el responsable socialista ha reiterat que "una altra política penitenciària és possible". López ha demandat que no es barregi política penitenciària amb dissolució perquè "semblaria que estem jugant a un canvi de cromos". Amb l'acostament de presos, ha dit, no es parla d'"alliberar-ne cap, es tracta d'acostar-los a presons basques". I ha volgut deixar molt clar que aquesta postura política d'acostament de presos no és en resposta a l'anunci d'ETA sinó "un acompanyant" de la lluita antiterrorista.

Ha insistit que ningú ha parlat de canvis en la legislació "ni res semblant" i ha recordat que encara hi ha causes obertes pendents de resolució sobre les quals la justícia haurà de seguir actuant. Respecte a la reinserció dels penats, López ha dit que la "pilota" està a la teulada dels presos etarres i que si volen reinserir-se els beneficis seran, exclusivament, "els que marca la llei". A més, ha demanat a l'esquerra abertzale que assumeixi la seva responsabilitat perquè si ETA va existir "durant tant de temps" va ser perquè aquesta esquerra li va buscar "suport social i cobertura política" i ara el que ha de fer és a dir, que això, "va estar radicalment malament".

Rivera: "Els protagonistes són les víctimes, no Josu Ternera"

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat que les protagonistes aquest dijous són les víctimes d'ETA, no 'Josu Ternera', l'històric líder que ha anunciat la dissolució de la banda, i ha subratllat que els terroristes no poden obtenir "cap benefici davant la justícia ". Així s'ha pronunciat Rivera en declaracions als periodistes a Buenos Aires, on es troba de visita des de dimecres, sobre el comunicat llegit per 'Josu Ternera' des de Ginebra."Avui, el protagonisme no el pot tenir un senyor com 'Josu Ternera', que va ser acusat d'atemptats terroristes tan greus com el de Saragossa" contra una casa caserna de la Guàrdia Civil a 1987 i que està "fugit de la justícia", ha manifestat.

En la seva opinió, els protagonistes aquest dijous són les víctimes d'ETA i els seus familiars perquè "ells són els damnificats, els sacrificats, els que han patit el dolor en primera persona", i també "el poble espanyol, que ha estat atemorit durant més de 40 anys per una banda terrorista". "El valor el tenen aquells periodistes, jutges, regidors i servidors públics que han donat la seva vida per defensar la democràcia espanyola", ha afegit. A més, Rivera ha demanat que no s'oblidi que "el separatisme terrorista d'ETA no ha aconseguit el seu objectiu" i que l'organització ha estat "derrotada pels demòcrates", que han actuat "junts". Finalment, el líder de la formació taronja ha reclamat que "es conegui la veritat dels assassinats d'ETA", ja que encara hi ha 358 casos sense resoldre, i que "ser terrorista d'ETA no pugui tenir cap benefici davant la justícia". Segons ha apuntat, es tracta de "delinqüents i assassins" que han format part d'un grup que "ha estat matant durant 40 anys".

stats