Política 21/05/2014

Urtasun nega que ERC representi el vot de càstig a les polítiques d'austeritat

El candidat ecosocialista al 25-M avisa que els resultats dels republicans "es llegiran estrictament en clau catalana"

Marc Toro
2 min
El candidat d'ICV a les europees, Ernest Urtasun, aquest dimecres a Cornellà de Llobregat / ARA

Cornellà de LlobregatEl candidat d'ICV al 25-M, Ernest Urtasun, ha assegurat aquest dimecres que qui vulgui expressar un vot de càstig a l'austeritat, "sap que la seva papereta és la d'ICV-EUiA". "La seva papereta no és la dels socialdemòcrates, que pacten amb Merkel, ni la de CiU, que ha estat col·laborant amb el PP", ha explicat Urtasun, que ha afegit: "Tampoc la d'ERC".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que aquest dimarts el líder dels republicans, Oriol Junqueras, apel·lés vot útil d'esquerres, Urtasun ha avisat que els resultats d'ERC en aquestes eleccions "es llegiran estrictament en clau catalana" i que, per tant, no representen el vot de càstig contra la 'troica'.

Urtasun ha fet aquestes declaracions en un dinar amb un centenar de sindicalistes a Cornellà de Llobregat, on ha insistit que, per forçar un "canvi radical" en les polítiques econòmiques de la UE, cal una gran mobilització del vot d'esquerres.

En aquest sentit, ha considerat que el "gran risc" d'aquestes eleccions és l'abstenció, i ha acusat Merkel, Rajoy i CiU d'estar fent campanya perquè la gent no vagi a votar. "Per això el PP va trigar tant en escollir triar un candidat" ha afirmat Urtasun, que ha ironitzat: "Juguen a la tàctica del Mourinho: Tots al darrere i la pilota fora".

"Ens deixarem la cara pel salari mínim europeu"

El cap de llista d'ICV-EUiA s'ha compromès a anar al Parlament europeu "amb els sindicalistes, aquells que es trenquen la cara dia a dia pels seus drets". "No tolerarem els atacs que pateix mon del treball per part de la patronal", ha continuat, per assegurar que la seva formació és la que millor ha representat les propostes de la Confederació Europea de Sindicats.

Un cop més, Urtasun ha promès ser "la veu de la defensa de la indústria catalana" a Brussel·les, on lluitarà pels treballadors d'Alstom, Panrico o Coca-Cola i denunciarà les reformes laborals de PP i PSOE.

"Sento autèntica vergonya de sentir discursos triomfalistes que fan PP i PSOE sobre les dades d'atur", ha insistit, per afirmar que si les polítiques d'un govern generaran més del 20% d'atur fins el 2020 -com és el cas del govern espanyol-, aquest govern "ha de plegar".

El cap de llista pretén "ser la veu dels aturats", però no només els aturats joves, sinó també els de llarga durada. "Ens deixarem la cara per l'establiment de salari minim a escala europea", ha conclòs.

Contra la privatització del SOC

La número dos de la llista d'ICV-EUiA, Núria Lozano, ha aprofitat per carregar contra el procés de privatització del SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya) i, concretament, contra l'externalització de l'atenció als col·lectius més vulnerables -majors de 45 anys, dones, joves i aturats de llarga durada-.

stats