Política 20/05/2014

Urtasun: "Necessitem extirpar el tumor del neoliberalisme de la zona euro"

Els candidat d'ICV al 25-M presenta una proposta econòmica alternativa a les polítiques d'austeritat i assegura que "el paper de l'esquerra europea en aquests moments és introduir el realisme que no tenen els governants"

Marc Toro
3 min
Ernest Urtasun, Raül Romeva, Delfina Rossi i els economistes Stuart Holland i James K. Galbraith, aquest dimarts al CCCB / ARA

BarcelonaICV-EUiA ha presentat aquest dimarts una proposta econòmica alternativa a les polítiques d'austeritat que s'estan aplicant per fer front a la crisi de la zona euro. En una conferència al CCCB, el candidat de la formació a les europees, Ernest Urtasun, ha detallat els punts d'aquesta proposta, l'autoria de la qual correspon als prestigiosos economistes James K. Galbraith (americà) i Stuart Holland (britànic) presents a l'acte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Urtasun ha arrencat la seva intervenció considerant que "necessitem extirpar el tumor del neoliberalisme de la zona euro" i que, per això, "el paper de l'esquerra europea en aquests moments és introduir el realisme que no tenen els governants". Per fer-ho, ha dit, "no ens hem d'aventurar a llarguíssims canvis als tractats europeus" sinó "començar a canviar les coses ja": "Estem a favor d'una reforma dels tractats, però és una batalla a llarg termini".

Segons els ecosocialistes, abans cal aplicar un "programa realista que es pot fer dins del marc dels tractats actuals" com el que proposen. Urtasun ha detallat els punts bàsics de la proposta, que passen, en primer lloc per "recuperar el control democràtic de l'economia" a Europa i "activar la palanca fiscal de la despesa pública per poder reactivar l'economia". "Tenim instruments per fer-ho dins la zona euro, com el Banc Europeu d'Inversions", ha argumentat.

El cap de llista dels verds ha parlat també d'un reforçament de la Unió bancària per tal de "trencar el vincle entre la crisi bancària i el deute sobirà". "Quan ens diuen que ens hem endeutat per sobre de les nostres possibilitats, primer que és mentida, però és que ens hem endeutat per culpa de la bombolla immobiliària", ha afirmat.

La proposta també compta amb una reestructuració, auditoria, renegociació, i mutualització del deute; la creació d'eurobons a travésr d'una cooperació reforçada; i l'aplicació d'un pla de rescat social que passi per la introducció d'una renda mínima garantida europea, entre d'altres. "Hem d'aconseguir que els instruments de solidaritat europeus que vagin directament a la gent", ha conclòs el candidat.

"El bàsic és mostrar a la gent que les portes no estan tancades"

Urtasun ha resumit la porposta de Holland i Galbraith, als quals s'ha referit com "els dos millors economistes que han analitzat la crisi de la zona euro en els darrers anys". Ambdós experts han exposat les seves teories i els punts de la proposta.

En la seva intervenció, Holland ha afirmat que "aquesta crisi té molt a veure amb qüestions psicològiques de fons" i ha fet broma amb el fet que, en alemany, s'utilitza la mateixa paraula , 'schuld', significa "deute" i "culpa". És per això que ha defensat que hi ha alternatives econòmiques reals a nivell europeu, que Jean Claude Juncker i Martin Schulz ho saben, i que "el bàsic és mostrar a la gent que les portes no estan tancades". Per fer-ho, ha dit, cal una nova majoria al Parlament europeu contrària a les polítiques actuals.

De la seva banda, Galbraith ha explicat que la proposta que han elaborat amb Holland parteix d'un enfocament que vol canviar les idees i les polítiques aplicades a la UE "sense canvis constitucionals i de tractats", que ha assegurat que "són impossibles perquè l'electorat no ho acceptarà". "És una proposta modesta", ha dit, "una proposta que està dissenyada perquè les institucions i líders polítics de les institucions europees l'acceptin si hi estan disposats".

"Aconsellaria que l'esquerra, que sovint se la identifica amb un idealisme romàntic o una utopia, que desenvolupi una nova tasca, que és identificar-se amb el sentit comú. Ha de ser la veu del realisme i la veu que impulsi les coses i faci que aquestes es duguin a terme", ha sentenciat.

"Hi ha un problema de diagnosi"

El predecessor d'Urtasun, Raül Romeva, ha presentat l'acte explicant la seva visió, com a eurodiputat, de la situació econòmica a Europa. "He detactat un problema de diagnosi sobre els problemes que estem afrontant a la UE", ha admès, i també un "excessiu pes dirigent d'algunes institucions i països com Alemanya", ha continuat. En aquest sentit, ha rebutjat la idea que "la culpa de la crisi" sigui de l'"excessiva despesa pública i dèficit dels països d'Europa". Segons Romeva, si es continuen aplicant receptes de la crisi com "l'obsessió per a la reducció del dèficit", que ha explicat que impedeix l'activitat productiva, això afectarà tant els països del sud com aquells que depenen de les seves economies.

Amb tot, Romeva ha assegurat que el canvi comença el 25-M, i que no és tant una qüestió de propostes -que també- com una "qüestió de força, de músucl i de majories". Els ecosocialistes aposten per un nou bloc d'esquerres a Brussel·les que s'oposi al bipartidisme de socialistes i populars i que faci front a les polítiques econòmiques de l'austeritat.

Fehler...

stats