Política 29/04/2016

Urtasun: "El PSC ha de decidir si vol un govern de canvi o queda atrapat amb Ciutadans"

El portaveu d'ICV assegura que ha trobat a faltar veus dels socialistes catalans a favor d'un pacte entre Podem i PSOE

Ara
2 min

Barcelona"El PSC ha de decidir si vol un govern de canvi o es queda atrapat amb Ciutadans". És l'avís que ha llançat el portaveu d'ICV, Ernest Urtasun, en una entrevista a l'ARA amb Antoni Bassas. Encara no s'han convocat les eleccions del 26 de juny, però els partits ja fa temps que han començat una batalla pel relat per no quedar com els culpables de la repetició d'eleccions. Urtasun ha admès que li hauria agradat que "en els moments més complicats de la negociació" per formar govern a Madrid hagués sortit "una veu del PSC" reclamant un govern de canvi de la mà de Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, i després de la renúncia de Carme Chacón, Urtasun creu que el problema "no és de persones", sinó "d'orientació política del PSC" en les negociacions a l'Estat, de manera que ha emplaçat els socialistes a "canviar de posició" després de les eleccions del juny. "Si volem obrir un escenari nou a Catalunya, necessitem un govern de canvi a Madrid", ha assegurat.

En aquest punt, el dirigent ecosocialista també ha criticat que el PSOE no apostés per un govern de canvi amb Podem i les confluències i es "quedés atrapat" en el document signat amb Ciutadans. Al seu parer, ha resultat cabdal el fet que "la dreta del PSOE", en relació amb Felipe González, algun mitjà de comunicació i alguns 'barons', "no han deixat que Sánchez pactés amb Podem".

Els comicis anticipats, creu Urtasun, són una oportunitat per desempatar el resultat del 20-D i "operar el canvi". I és que al seu parer, en les eleccions del desembre va haver-hi un "empat tècnic" entre les forces del canvi –que no han estat capaces de formar govern– i el bipartidisme, que no ha tingut "prou força per restaurar-se".

Un "corrent de canvi" que cal materialitzar

Pel que fa al nou subjecte polític que volen crear Barcelona en Comú, ICV, EUiA i Podem, Urtasun ha constatat que davant el "corrent de canvi que s'està instal·lant a Catalunya", les forces de l'esquerra tenen la "responsabilitat que es materialitzi en un subjecte polític" que encara no té nom ni data de creació.

Urtasun ha dit que aquest nou espai polític es presentarà a les eleccions que s'haurien de convocar d'aquí a 14 mesos, i ha assegurat que "pot aconseguir una nova hegemonia a Catalunya".

stats