Política 09/05/2014

Urtasun crida a transformar l'esquerra davant "la dimissió de la socialdemocràcia"

Els ecosocialistes destaquen que tenen "la comoditat de poder comptar amb tots els aliats per posar en marxa del dret a decidir"

Marc Toro
2 min
El candidats d'ICV-EUiA Ernest Urtasun i Núria Lozano, amb els representants de Syriza, L'Altra Europa per Tsipras i Front de Gauche / ARA

BarcelonaICV-EUiA ha celebrat aquest divendres un acte al Casinet d'Hostafrancs amb diversos representants de l'esquerra alternativa del sud d'Europa (Syriza, Altra Europa per Tsipras i Front de Gauche) en una prova de força de les formacions que estan en contra de les polítiques de la 'troica'. "Tots compartim el repte i el deure de transformar Europa d'arrel", ha dit el candidat d'ICV al 25-M, Ernest Urtasun, però també de "transformar l'esquerra davant la dimissió socialdemocràcia a plantar cara a estafa del capitalisme neoliberal", ha afegit. Per vèncer el "segrest democràtic de les institucions europees" el candidat ha apel·lat als de la revolució dels clavells a Portugal, la lluita dels partisans contra Mussolini a Itàlia i la revolució francesa i la il·lustració.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant els socis europeus de la coalició catalana, la número dos de la llista, Núria Lozano ha recordat: "Tenim la comoditat i el privilegi de poder comptar amb tots els aliats per posar en marxa del dret a decidir". Lozano ha afirmat que "l'exercici dels drets sempre té sentit, i també el dret a decidir", però ha deixat clar que en aquestes eleccions europees "ho volem decidir tot". El representant de Syriza Stravos Karagkounis ha subscrit del partit grec i de tots els presents a l'acte al "referèndum" del 9-N.

A nivell socioeconòmic, Karagkounis ha assegurat: "N'estem farts de la 'troica', de les polítiques de Merkel i del bipartidisme a Europa". Segons ha explicat, el "gran repte" dels partits d'esquerra del sud d'Europa en aquests comicis és trobar la manera que la "gent pugui viure bé i en dignitat". "Cal retornar el poder a la gent", ha afegit.

Phillippe Ogonowsi, candidat del Front de Gauche al Parlament Europeu, s'ha remès a l'exemple del primer ministre francès, els socialista Manuel Valls, per carregar també contra la socialdemocràcia europea actual. Valls, ha recordat, ha anunciat recentment un paquet de retallades per a França de 50.000 milions d'euros. "A França no necessitem els homes de negre de la 'troica', els tenim ja en acció", ha sentenciat.

Des de L'Altra Europa per Tsipras, Camilla Seibezzi i Giuliana Sgrena han coincidit amb l'aposta d'ICV-EUiA de transformar Europa sense sortir de la UE. "El problema és el seu govern i s'ha de canviar", han afirmat les italianes, que han deixat clar que, els partits reunits aquest dimecres a Sants, es troben "entre els que creuen que el patiment serveix i els que creuen que fora de l'euro i la UE s'arregla tot i no hi ha problemes".

stats