Política 20/05/2014

Urtasun creu que l'increment del vot per correu a Catalunya respon a una "repolitització" del país

"El procés i les retallades són dos factors que fan augmentar la participació", afirma el candidat d'ICV-EUiA a les europees

Marc Toro
2 min

VicEl candidat ecosocialista al 25-M, Ernest Urtasun, ha celebrat aquest dimarts l'increment del vot per correu en aquestes eleccions, que en el cas de Catalunya equival a un 45%. "Son unes bones dades que, si es compleixen, ens situarien en una participació molt per sobre de la dels comicis de 2009", ha explicat el candidat, que també ha avisat que "no ens hem de confiar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat pel fet que a la resta de l'estat espanyol el vot per correu pateixi un descens del 4,5%, Urtasun ha relacionat la major participació a Catalunya amb un procés de repolitització de la societat, com a conseqüència -ha dit- del "debat sobre el futur de Catalunya" i també les retallades: "Són dos factors que fan augmentar la participació".

Apel·lació al vot progressista

El candidat dels verds ha fet notar que més important que la participació és que augmenti el vot progressista. "El vot d'esquerres no s'ha de quedar a casa, ha d'anar a votar diumenge perquè ens hi juguem molt", ha considerat. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat d'expressar a les urnes que hi ha alternatives a les polítiques econòmiques de l'austeritat aplicades a la Unió Europea.

Precisament, aquesta tarda el candidat compartirà un acte amb els economistes James K. Galbraith i Stuart Holland, que ha definit com "dos dels més reputats experts" amb la crisi de la zona euro. A l'acte, que tindrà lloc al CCCB de Barcelona, defensarà que "es podria fer una política econòmica totalment diferent" i que, per contra, el que falta és "voluntat política".

Urtasun ha fet aquestes declaracions en una visita al mercat setmanal de Vic, on també ha celebrat que l'Assemblea Nacional Catalana hagi demanat el vot per les forces polítiques favorables al dret a decidir -CiU, ERC i ICV-EUiA-: "Celebrem que alguns actors de la societat civil demanin el vot per nosaltres. L'únic que podem fer es agrair-ho".

stats