Política 07/03/2016

La "simpatia" del franquista Utrera Molina per Ciutadans

El sogre d'Alberto Ruiz-Gallardón adverteix en un reportatge a 'El Mundo' que un govern espanyol integrat per Podem portaria Espanya "una altra vegada a una guerra civil"

Ara
2 min
José Utrera Molina, amb Franco i el llavors príncep Joan Carles.

BarcelonaJosé Utrera Molina va ser ministre durant el franquisme –també va assumir la secretaria general del Movimiento entre 1973 i 1975– i la setmana passada es va convertir en 'trending topic' a Twitter per un article al diari 'Abc' en què insinuava el perill d'una nova guerra civil si es conjugaven determinades aliances polítiques. El sogre de l'exministre del PP Alberto Ruiz-Gallardón va advertir a les pàgines del rotatiu de "les terribles conseqüències d'un nou front popular", en referència al Front Popular del 1936. Utrera Molina ha reproduït els arguments exposats en l'article –el text pot llegir-se fins i tot a la pàgina web de la Fundació Francisco Franco– en un reportatge al diari 'El Mundo'. L'advocat, un dels cinc ministres franquistes que encara continuen vius, exposa que "una rectoria política de Podem" conduirà Espanya "una altra vegada a una guerra civil".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de fer bullir les xarxes socials per la seva anàlisi de la situació política a l'Estat en ple debat d'investidura al Congrés, Utrera Molina té clar quines són les seves preferències. "M'ofereix més simpaties Ciutadans", exposa en el reportatge, en el qual també assegura que "el PSOE té [gent] sensata que no accepta aquest pacte amb Podem". L'exministre de Franco pronostica noves eleccions, perquè no preveu acord, i considera que el president que li fa falta a Espanya és el seu gendre, Ruiz-Gallardón. "És un tipus collonut. És el millor polític que hi ha a Espanya, encara que estigui retirat", exposa.

Utrera Molina està imputat per la justícia argentina per crims del franquisme, tot i que el govern espanyol es va negar a extradir-lo. Les autoritats judicials argentines el volien interrogar per "validar amb la seva firma" l'execució al garrot vil de Salvador Puig Antich el 2 de març del 1974. El líder de Podem, Pablo Iglesias, va recordar l'assassinat de Puig Antich en la seva primera intervenció al Congrés durant el discurs d'investidura. "A qui s'hauria de reconèixer és al policia a qui va matar", afirma l'exministre franquista al reportatge.

stats