Política 13/06/2015

El PNB aconsegueix l'alcaldia de Vitòria amb els vots de Bildu i l'esquerra alternativa

Els socialistes han votat en blanc perquè un regidor nacionalista havia trencat el pacte de col·laboració a Andoain

Efe
1 min
El nou alcalde de Vitòria, Gorka Urtaran, del PNB. EFE

MadridMatí d'embolics i incerteses a Vitòria, la capital d'Euskadi, que finalment s'ha resolt amb la investidura de Gorka Urtaran, del PNB, com a nou alcalde de la ciutat. El PP perd així un dels seus principals feus. Poc abans de la votació, el responsable de Política Autonòmica i Municipal dels populars, Javier Arenas, havia reclamat als nacionalistes que s'ho pensessin dues vegades abans d'intentar apartar Javier Maroto de l'alcaldia perquè s'hi jugaven la "dignitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat del PNB ha estat investit amb els vots de la seva formació i, finalment, també amb els de Bildu, Sumant-Hemen Gaude (la marca de Podem) i Irabazi, la plataforma d'Esquerra Unida i Equo. Els dos últims han donat el suport a Urtaran després que el PSE s'hagués fet enrere i hagués anunciat que votaria en blanc, fet que permetia que Maroto continués al capdavant de l'Ajuntament.

La secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia, ha anunciat, una estona abans del ple, que els seus regidors a Vitòria votarien en blanc i no pas a favor de la candidatura del PNB ja que un regidor nacionalista havia trencat, a Andoain, el pacte de col·laboració subscrit ahir entre socialistes i nacionalistes. El vot d'aquest edil ha permès que a la localitat hi governi l'esquerra abertzale, que va ser la força més votada.

stats