POLÍTICA
Política 24/09/2012

Valenciano matisa Rubalcaba i diu que el PSOE no vol reformar la Constitució ara

Després que Rubalcaba s'obrís a aquesta possibilitat, la vice secretària general del PSOE avisa que aposten per reformar l'estat autonòmic dins els límits constitucionals

Ara / Efe
2 min
El PSOE, va explicar Elena Valenciano, veu bé les formes però no el fons de la marxa.

MadridLa vice secretària general del PSOE, Elena Valenciano, ha avisat aquest dilluns que la decisió dels socialistes no és reformar la Constitució, sinó aprofundir en el sistema autonòmic avançant cap a un model més federal de consens que satisfaci políticament i financerament les aspiracions de Catalunya, però dins els límits constitucionals. "L'important és fer el possible perquè seguim junts", ha dit en una roda de premsa, en relació amb la disposició del PSOE de reformar la Constitució mostrada hores abans pel seu secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Valenciano ha explicat que el PSOE se situa en l'espai entre els secessionistes i els centralistes per evitar un "xoc de trens". Ha atribuït la situació actual a un doble error: de la dreta, per llançar missatges "clarament anticatalans", i de CiU, per encoratjar fenòmens separatistes, ambdós per obtenir benefici electoral. Elena Valenciano, que s'ha mostrat convençuda que Artur Mas convocarà eleccions, creu que el president català està adoptant la posició més rendible per al seu partit, però que no és bona per a Catalunya ni per a la convivència.

Cap a l'atzucac

"Està avivant el foc i situant Catalunya en un carreró sense sortida", ha advertit, i ha afegit que és "massa evident" que pretén que les eleccions girin entorn del secessionisme, en lloc de cap les retallades "brutals" que està duent a terme. Segons Eelena Valenciano, PP i CiU "s'han agafat de la mà per a tot en els últims mesos", de manera que no s'entén per què s'ha arribat a aquesta situació. "És difícil entendre que no hagin tingut un segon per parlar de l'encaix de Catalunya dins d'Espanya"; un encaix que, segons ella, pot venir d'avançar cap a un model federalista basat en el consens.

"Aquesta seria la resposta assenyada i sensible al que està passant", ha dit, i ha insistit que "aquest és l'espai polític i electoral del PSOE i del PSC i, d'aquest espai, no ens mourem". I ha precisat que "si després de recórrer aquest camí de consens cal retocar la Constitució, no ens hi neguem, però el camí és dins de la Constitució".

stats