Política 13/05/2019

Valls proposa enderrocar Can Vies i crear una figura administrativa pròpia per donar "autonomia de gestió" a Montjuïc

L'alcaldable insisteix en ampliar la presència policial i adverteix que tindrà "tolerància zero" amb els manters

Ara
2 min
Manuel Valls aquest matí en un esmorzar informatiu al Fòrum Europa

BarcelonaL'ex primer ministre francès i alcaldable de Barcelona amb el suport de Ciutadans, Manuel Valls, ha presentat aquest dilluns un programa paral·lel amb mesures específiques per a cadascun dels 73 districtes de Barcelona, que inclouen des de la creació d'una figura administrativa específica per gestionar Montjuïc (dotant-lo d'"autonomia de gestió") fins a la reforma de vies importants com les avingudes del Paral·lel (la coordinadora del programa, Merdeces Basso, ha parlat de convertir-la en un bulevard i connectar-la amb Montjuïc), la Meridiana, la Via Laietana i el carrer Pi i Margall. Així, també proposa enderrocar el recinte ocupat de Can Vies, al barri de Sants, i la construcció de l'ampliació del CAP al Raval Nord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, Valls també planteja destinar la Capella de la Misericòrdia a ampliar el Macba i desdoblar la ronda Litoral a la zona del Morrot. En canvi, ha tornat a descartar unir el tramvia: proposa, en canvi, fer la unificació mitjançant transport d'autobusos elèctrics.

Valls ha fet referència a la cultura en els seus plantejament de programa, que busca convertir Montjuïc en un centre museístic i cultural, i planteja un model de gestió "públic-privat per donar força a la Fundació Miró i el museu del romànic i el gòtic" (MNAC). Sobre la Sagrada Família, l'alcaldable ha considerat "imprescindible" acabar el temple, tot i que proposa reunir-se amb les entitats veïnals per buscar una sortida a l'ampliació (que implicaria incorporar una gran escalinata per damunt del carrer Mallorca i un parc on actualment hi ha una illa de cases).

D’altra banda, l’alcaldable ha identificat el barri de Gràcia com un dels que tenen més ocupació il·legal i s’ha compromès a tirar endavant mesures per "restaurar la convivència" a la zona, així com a Ciutat Vella. En el mateix sentit, ha expressat la seva voluntat de crear grans espais verds a la ciutat, en llocs com a la Model. Valls vol plantar 10.000 arbres a l’Eixample i Gràcia, acabar La Sagrera i urbanitzar la riera del Besòs, al districte de Nou Barris.

"S'han acabat les crides al Mediterrani. Aquí, ordre"

Amb tot, la gran aposta del candidat continua sent la seguretat, per a la qual cosa la seva resposta és la presència policial. "Proposem incorporar 1.500 agents, guàrdies urbans nous", ha insistit, referint-se especialment a zones com Ciutat Vella i Gràcia. "També falten mossos d’esquadra", ha dit. Així, ha assegurat que es presenta amb "una idea clara: tolerància zero" contra la "delinqüència i l'ocupació de l'espai públic". "Cal aplicar la llei i respectar-la", ha insistit, i ha recalcat que "els drets i les obligacions" són "per a tothom". "Una de les primeres reunions que faré el dia que sigui elegit alcalde serà amb els agents de la Guàrdia Urbana, però també amb dels Mossos". "La crida al Mediterrani s’ha acabat", ha dit en aquest sentit: "Aquí, ordre". Per a l'alcaldable no es pot permetre "que els manters es puguin instal·lar". "Després podem anar a buscar les solucions socials i econòmiques per a aquesta gent", ha continuat, tot i que ha considerat que "el milió i mig que s'ha donat a la cooperativa dels 'top manta'" no ha estat "eficaç". "No hi pot haver un plus per a algú que exerceixi una activitat il·legal d’espai públic o de comerç il·legal", ha lamentat.

stats