Política 24/05/2019

Valls acusa Torra d'ocupar la Generalitat "vicàriament"

L'alcaldable amb el suport de Cs acusa Colau i ERC d'utilitzar la ciutat "com a instrument"

A. Mascaró
2 min
Valls acusa Torra d'ocupar la Generalitat "vicàriament"

BarcelonaL'alcaldable de Barcelona amb el suport de Ciutadans, Manuel Valls, ha acusat aquest divendres el president de la Generalitat, Quim Torra, d'ocupar el Palau "vicàriament". "S'ha atrevit a menystenir el nom de Barcelona dient en un exercici insuperable de demagògia partidista que ja no era la capital de Catalunya", criticant les declaracions que va fer ahir el president, quan va dir que "Barcelona ha abdicat de ser la capital de Catalunya i Girona ha hagut d'exercir la capitalitat". Valls ha acusat "independentistes i populistes" de fer servir Barcelona "com un instrument": "En realitat no l'estimen, la temen, i la veuen com un perill, perquè és una ciutat oberta i tolerant".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Valls ha equiparat el debat que s'està produint a les municipals de la ciutat amb "el gran debat d'Europa", en què hi ha la "confrontació entre les democràcies representatives i els populismes i els nacionalismes excloents i xenòfobs". Ha posat d'exemple el Regne Unit, "un país que no troba la manera de sortir del desastre del Brexit".

En la recta final de campanya, l'alcaldable (que es reivindica com el candidat del "bilingüisme") ha llegit un manifest en català i castellà. A continuació participarà en un debat entre candidats amb comerciants de la Boqueria. Valls, que es mostra optimista respecte a les perspectives electorals de la plataforma (afirma que diumenge es produirà una "gran sorpresa"), ha tret pit de la transversalitat a què aspira la seva plataforma. "Barcelona no és una qüestió de partits", ha recalcat, i ha insistit en el seu "compromís personal i polític" amb la ciutat.

El número tres de la llista de Valls, l'exministre socialista i exalcalde de l'Hospitalet, Celestino Corbacho, ha participat en un acte de Cs paral·lel a la intervenció de l'alcaldable. "Votar Colau és votar continuïtat, i votar Collboni és votar que Colau segueixi quatre anys més al govern", ha dit. En un acte a l'Hospitalet, Corbacho ha reivindicat que el projecte de Valls s'ocupa també de l'àrea metropolitana pel que fa a habitatge (proposa construir 10.000 habitatges a Barcelona i concertar-ne 10.000 més a l'àrea metropolitana, el 75% dels quals de lloguer assequible). "L'àrea metropolitana no funciona sense un lideratge a Barcelona", ha assegurat.

Al seu torn, el substitut d'Inés Arrimadas com a líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, s'ha mostrat esperançat de repetir els resultats del 21-D a l'àrea metropolitana, històric feu socialista que el 2017 va ser taronja. "Hem fet una campanya de vot útil", ha dit: "Hem demanat que tots els que ens van votar el 21-D ens tornin a votar".

Cañas: "Cs és la garantia de defensa d'Espanya a Europa"

També des de l'Hospitalet el número 6 de la llista de Ciutadans a les europees, Jordi Cañas, ha fet balanç de la campanya electoral. "Tenim un projecte molt clar", ha afirmat: "Cs ha tingut projecció europeista des del principi". Cañas ha defensat un projecte "liberal" que tingui per objecte "continuar avançant en la integració europea", i ha reivindicat l'opció taronja enfront del PSOE, "disposat a pactar amb els nacionalistes" i "sacrificar la Constitució". "Cs és la garantia de defensa d'Espanya a Europa", ha sentenciat.

stats