Política 24/05/2019

Valls demana el vot i acusa Collboni de tenir les mans lligades pel PSOE

L'alcaldable amb el suport de Cs tanca la campanya encomanant-se a "una sorpresa d'última hora"

Anna Mascaró
3 min
Manuel Valls saludant el públic aquesta nit

BarcelonaDesprés de passar-se la major part de la campanya exhibint un perfil de consens i reivindicant els pactes postelectorals amb el PSC, Manuel Valls ha acabat els últims dies baixant al fang i acusant Jaume Collboni de tenir les mans lligades pel PSOE. "Pedro Sánchez li demanarà que doni suport a Ada Colau si ho necessita per formar govern amb Podem", ha insistit en l'últim acte de campanya. A dos dies de les eleccions, l'alcaldable amb el suport de Cs rebutja les enquestes i s'encomana a una "sorpresa" d'última hora. Amb tot, veus del seu equip donen per tancada la cursa electoral amb la sensació que els hauria calgut més temps per desgastar el candidat socialista, el seu principal rival.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els sondejos apunten a un fracàs sonat de l'ex primer ministre francès, que va arribar a Barcelona presentant-se com l'alternativa al govern d'Ada Colau i generant un gran impacte als mitjans de comunicació –fins i tot va participar en un cara a cara amb l'alcaldessa a 'Salvados'– i ara està entre la quarta i la cinquena posició –amb entre 5 i 6 regidors– a les projeccions. El seu equip admet que l'aparició de Vox a Andalusia i la campanya per a les eleccions generals –amb una lluita aferrissada entre els partits constitucionalistes i el gir a la dreta de Cs– han fet minvar les seves possibilitats al consistori. Amb tot, l'ambient a l'acte de tancament de campanya –al passatge dels Camps Elisis de Barcelona, amb unes 200 persones– ha estat molt festiu. "A les carpes, la sensació que tenim és d'il·lusió, no de desinterès", defensen veus de la seva candidatura, que asseguraven que els estudis interns els donen fins a 8 regidors. "Només hi ha aquesta papereta per dir 'no' a Colau i Ernest Maragall: que no s'equivoquin, som vot útil", ha reivindicat Valls, que ha estat correspost amb crits d'"alcalde" pels seus, en un acte alegre en què fins i tot hi ha hagut karaoke –amb la cançó 'Amigos para siempre'–. Valls s'ha animat a cantar (a cor amb bona part de la sala), i també s'han vist membres de la seva candidatura fent una conga.

Si una cosa ha repetit el candidat de Cs durant aquestes setmanes és que li "encanta" fer campanya. "M'agrada fer política, perquè crec en el debat de les idees", ha dit aquest matí. Valls ha viscut una precampanya llarga, que per a ell va començar quan es va anunciar la seva candidatura –el setembre de 2018– i va desembarcar a Barcelona gairebé com un paracaigudista –tot i que ja havia participat els últims anys en actes de Societat Civil Catalana (SCC) contra el Procés. Des de llavors, ha recorregut els barris reiterades vegades i s'ha reunit incansablement amb les elits barcelonines i madrilenyes. Les tensions amb l'aparell Cs van créixer a mesura que Valls imposava la "transversalitat" de la seva plataforma –durant la campanya ha presumit de ser "l'únic" candidat "independent" de partits– i s'han acabat traduint en dues campanyes electorals diferenciades, i gairebé paral·leles, entre la candidatura de Valls i les de Cs a les municipals i europees. Amb tot, la presència de diputats de Cs a actes de Valls ha estat una constant, i especialment la d'Inés Arrimadas, amb qui l'alcaldable manté una bona sintonia. En canvi, el president de Cs, Albert Rivera, no ha participat en cap acte de la campanya de Valls.

"No pactarem amb el separatisme, no pactarem amb Ada Colau", ha insistit en l'últim míting abans dels comicis: "Aquesta és la papereta que els barcelonins han d'escollir per fer fora Ada Colau". També ha carregat contra el candidat d'ERC, Ernest Maragall: "Vol fer de Barcelona la palanca de la república imaginària". "Voteu Valls!", ha demanat aquesta nit, en una última crida.

stats