Política 24/10/2012

Vargas Llosa: El nacionalisme és "enemic de la llibertat" i propi d'una "cultura d'incultes"

L'escriptor afirma que el nacionalisme atrau els nostàlgics del feixisme i del comunisme i que aquest és el gran desafiament d'Espanya i no la crisi

Efe
1 min
Mario Vargas Llosa en el moment de rebre el premi FAES a la Llibertat de la mà de José María Aznar

MadridL'escriptor Mario Vargas Llosa ha criticat aquest dimecres durament el nacionalisme, que ha considerat com "el gran enemic de la llibertat en el nostre temps" i que ha dit que atrau els nostàlgics del feixisme i el comunisme i que es tracta de "la cultura dels incultes". Ha fet aquestes declaracions després de recollir el Premi FAES a la Llibertat, que li ha lliurat l'expresident del govern espanyol José María Aznar en un acte en què ha estat present el cap de l'executiu, Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'escriptor ha advertit que, un cop que han desaparegut el feixisme i el comunisme, el nacionalisme és ara el veritable gran problema per a la llibertat, i ha considerat que es tracta d'"una vella ideologia que periòdicament reneix, aprofitant, sobretot, els moments de crisi". "És un vell col·lectivisme que atrau com un imant en la nostra època els nostàlgics del feixisme i el comunisme", ha afirmat abans d'insistir que el gran desafiament d'Espanya en l'actualitat no és la crisi econòmica (que ha dit que acabarà per ser vençuda) sinó el nacionalisme.

Vargas Llosa ha instat a fer-hi front "sense complexos d'inferioritat". Tot i que ha reconegut que no tots els nacionalismes fan servir els mateixos mètodes, ha dit que els nacionalistes pacífics diuen respectar la democràcia i la convivència, però ha convidat a no deixar-se enganyar. "Aquest és un aspecte, una disfressa, perquè el nacionalisme és una ideologia inevitablement autoritària i renyida amb la llibertat", ha recalcat.

stats