Política 30/10/2019

Vehí reitera l'aposta de la CUP per la ingovernabilitat de l'Estat: "Anem a 'hackejar' el règim"

La candidata del 10-N avisa ERC i JxCat: "El PSOE no és part de la solució, sinó del problema"

Xavi Tedó
3 min
La cap de llista de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, durant la roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies / GUILLEM ROSET / ACN

BARCELONALa candidata de la CUP a les eleccions espanyoles, Mireia Vehí, ha reiterat que volen desembarcar al Congrés de Diputats per impedir la governablitat de l'Estat. "Hi anem per hackejar el règim", ha deixat clar per remarcar l'aposta dels cupaires per aquesta via si no es respecta el dret a l'autodeterminació. En aquest sentit, Vehí ha afirmat que, "si no es posa sobre la taula una sortida democràtica al conflicte, l'Estat serà ingovernable".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cap de llista del partit assembleari ha justificat que aquest cop hagin decidit fer el salt al Congrés per l'excepcionalitat del moment. "La resposta repressiva de l'Estat, la crisi social i el paper que han fet els partits independentistes, sobretot d'ERC, de regalar la investidura a Pedro Sánchez ens han empès a fer aquest pas", ha remarcat. "JxCat fa retòrica republicana, però permet des de la conselleria d'Interior que les forces de seguretat de l'Estat ocupin el nostre país, i els comuns també ens retornen a la pantalla de l'Estatut del 2010", ha afegit per defensar l'assalt al Congrés.

Molt crítica amb la defensa del diàleg que han fet els dos grans partits independentistes, Vehí ha sentenciat que "el PSOE no és part de la solució, sinó del problema". La candidata dels cupaires ha recordat que els socialistes "han tingut una retòrica de guerra" per les amenaces d'aplicar el 155. "Han blindat el règim i no ens sorprèn que treguin la plurinacionalitat del seu programa", ha exposat en relació al pas enrere dels socialistes a l'hora d'apostar pel federalisme. "No esperem res del senyor Sánchez, el que esperem és que des de Catalunya es fixi un full de ruta per exercir el dret a l'autodeterminació", ha avisat en una crida a ERC i JxCat a posar sobre la taula una estratègia unitària.

Vehí ha tret ferro a les enquestes, que els atorguen representació. "Som poc d'enquestes, tot i que ens són favorables, perquè només són intenció de vot. Considerem que hem d'estar a l'altura del país i que, amb gent mobilitzada dia i nit i amb la repressió que estem patint des de fa dos anys, el país necessita que la gent faci política a tots els nivells des de la lògica de la ingovernabilitat, per traslladar-hi l'esperit rebel dels carrers", ha assegurat.

Així, ha subratllat que volen veure primer quina és la seva força a la cambra baixa abans de determinar quin rol hi jugaran. "Necessitem perimetrar com queda el Congrés i llavors valorarem quina acció política concretem, però no hi anem a fer de bons diputats ni afavorir un govern del PSOE". En aquest sentit, Vehí ha insistit que no seguiran la dinàmica parlamentària regular, com va avançar l'ARA. "No farem feina legislativa, hi anem a posar un mirall per la irresponsabilitat política del PSOE i de l'esquerra espanyola, que defensen un estat sorgit de la Transició", ha denunciat.

Sobre si estarien disposats a seure en una mateixa taula amb el PSOE per negociar després dels comicis, Vehí no ha amagat que ho veu molt complicat. "Si volen nacionalitzar empreses o garantir drets per a les classes populars, la CUP hi serà, però ens estranyaria que volguessin nacionalitzar Repsol o Iberdrola", ha ironitzat.

En relació a les declaracions que va fer ahir el líder d'IU, Alberto Garzón, d'equiparar Vox amb la CUP, Vehí no s'ha mossegat la llengua i ha denunciat que l'esquerra espanyola normalitzi la ultradreta. "Estan comprant el relat del PSOE i blindant que el feixisme estigui a les institucions. És una falta de respecte a la gent que es trenca la cara contra el feixisme", ha etzibat la candidata cupaire.

Sobre l'Assemblea de Càrrecs Electes, que es reuneix avui, Vehí ha assenyalat que "totes les vies per resoldre el conflicte són bones i més si es construeixen noves institucions", però ha demanat que "no es faci campanya amb la repressió" mentre ha insistit que "els partits polítics han d'estar a l'altura del país". "La CUP mai s'aixeca de la taula per defensar l'autodeterminació", ha afegit per justificar la presència dels seus càrrecs electes en aquesta trobada.

Quant a la decisió de la Fiscalia de l'Estat de no reclamar l'extradició dels exiliats, la candidata dels cupaires ha ressaltat que no ho fa perquè "sap que la resposta serà negativa". "La Fiscalia ha generat un clima de guerra fent de piròman i contribueix a la repressió de l'Estat com es veu amb les detingudes d'aquests dies, en què els joves són empresonats acusats dels mateixos fets", ha criticat. Sobre el possible retorn de l'exdiputada Anna Gabriel si es confirma que no se sol·licita l'extradició, Vehí s'ha limitat a dir que "l'exili és una resposta política a la repressió" abans de revelar que creu que a "Catalunya vindrà més repressió", sense donar més detalls si es preveu el seu retorn.

stats