Vidal-Quadras nega a Reding que vulgui enviar l'exèrcit a Catalunya i proposa que els Mossos impedeixin la consulta

L'eurodiputat del PP i vicepresident del Parlament Europeu creu que la policia catalana és la que ha de retirar les urnes si es fa un referèndum d'autodeterminació sense el permís de Madrid

El vicepresident del Parlament Europeu, Aleix Vidal-Quadras, ha enviat una carta a la comissària de Justícia de la CE, Viviane Reding, per garantir-li que ell mai ha amenaçat amb una intervenció de les forces armades a Catalunya si es convoca un referèndum d'autodeterminació sense l'acord amb Madrid.

L'eurodiputat del PP ha volgut respondre així a la carta que van enviar a Reding quatre eurodiputats catalans per demanar-li que es pronunciés públicament en contra de la possibilitat que algun estament militar recorri a la força contra la població catalana.

Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV), Maria Badia (PSC) i Ana Miranda (ERC) acusaven Vidal-Quadras, a més de dos coronels, d'haver amenaçat el poble català en aquest sentit.

En la seva carta a Reding, facilitada també a l'agència Efe, Vidal-Quadras acusa aquests quatre eurodiputats de calumniar-lo.

Segons explica, davant la possibilitat que el president de la Generalitat convoqui un referèndum a Catalunya "saltant-se la llei", ell ha defensat respondre amb actuacions "de caràcter estrictament civil sense que l'exèrcit hi tingui res a veure", en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

"Entrant en més detalls, ja que l'ordre públic està transferit a la comunitat autònoma catalana, que disposa de la seva pròpia policia, els encarregats de retirar les urnes de l'hipotètic referèndum il·legal serien els policies autonòmics, cosa que requeriria la prèvia posada a les ordres d'una autoritat policial de l'Estat", afegeix.

Després de subratllar que l'estat espanyol és "impecablement democràtic", Vidal-Quadras recorda que el camí a l'autodeterminació de les comunitats autònomes "no està tancat", tot i que requereix un canvi constitucional.

"Els impulsors de projectes separatistes s'han de moure dins dels límits de la legalitat, tal com està succeint al Regne Unit", afegeix abans d'advertir que "les polítiques de fets consumats o que portin cap a la subversió no són europees, sinó pròpies de latituds menys civilitzades".

Vidal-Quadras apel·la a la responsabilitat en moments de crisi i rebutja llançar-se a "aventures plenes de riscos sense una avaluació prudent de les seves conseqüències". "La història d'Europa abunda en desastres causats pels excessos emocionals o els extremismes intransigents", recalca.

Critica, a més, els seus companys eurodiputats per fabricar "enemics imaginaris per justificar el seu victimisme" i per invocar Europa "mentre treballen intrèpidament per destruir el que Europa significa".

Més continguts de