Política 20/02/2014

Vidal-Quadras, en la presentació de Vox a Barcelona: "Catalunya va cap a la ruïna"

L'exirigent del PP carrega tant contra el seu antic partit com contra el "separatisme" en el primer míting de la nova formació. Assegura que "el pacte del Majestic no calia" i que va ser una "indignitat per a Espanya"

Sílvia Barroso
2 min
Alejo Vidal-Quadras, durant la presentació, aquest dijous, de Vox a Barcelona / MANOLO GARCIA

BarcelonaLa mateixa duresa amb el sobiranisme català que amb la política del PP, el que era el seu partit fins fa ben poc. Aquest ha estat el segell d'Aleix Vidal-Quadras –presentat pels seus companys i per la convocatòria de premsa com a Alejo– en el primer míting de Vox a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una sala d'un hotel de les Corts plena a vessar de gent –molta de la qual ha hagut de quedar-se dreta–, Vidal-Quadras ha presentat un projecte que, segons ha dit, aspira a acabar amb l'estat de les autonomies, que ha fracassat, i amb la corrupció. Però no s'ha concentrat només en les crítiques previsibles contra el procés polític que viu Catalunya i contra el govern de la Generalitat, sinó que ha destinat molts esforços a queixar-se del PP i fins i tot ridiculitzar Mariano Rajoy, com quan ha dit que una de les coses a les quals aspira és que Espanya sigui un país "on tothom parli bé l'anglès".

Ha començat el seu discurs explicant que se sent "alliberat". "Està molt bé això de venir aquí i presentar un projecte polític amb els meus amics, i no haver d'aguantar més...", ha dit, i no ha concretat què havia aguantat.

Després ha recordat: "Jo no vaig anar a la política, a mi em van cridar, em van cridar per defensar el pluralisme intern de la societat catalana, les llibertats individuals, una Catalunya fidel a ella mateixa i no a una fantasmagoria. Molta gent vam atendre aquella trucada i ho vam fer amb entusiasme, alguns són aquí, i com que som aquí i estem bastant bé, deixem-nos de nostàlgies, el que no ens van deixar fer aleshores ara ho farem", ha etzibat, fent un salt del passat al present.

També ha recordat que durant la seva època de dirigent del PPC va "triplicar els escons al Parlament i més que doblar regidors", però que el 1996, amb el pacte del Majestic entre Aznar i Pujol el van "descavalcar". "Va ser un error estratègic, va ser un error innecessari, es podia haver fet el pacte sense caure en aquella indignitat, no calia. El centredreta constitucionalista va quedar desmantellat. I aquell nacionalisme que llavors es disfressava de moderat –Pujol anava a Madrid, el premiaven, molts van caure a la trampa–, avui és ja separatisme", ha afirmat.

"Catalunya ara va cap a la ruïna, Catalunya havia de ser un gegant pròsper, i si fos independent seria un estat pària circulant pel món buscant el seu lloc. Això no ha estat inevitable, cap fatalitat, sinó que ha estat causat per errors dels dos grans partits nacionals", ha conclòs en referència al PP i el PSOE.

També ha explicat: "Ara visc a Madrid des de fa 13 anys, hi estic molt bé, em segueixo sentint català però amb una diferència, a més em sento lliure, i em sento espanyol sense que ningú em faci la vida impossible".

Com a projecte, ha anunciat que l'aspiració de Vox és "convertir Espanya en un país d'èxit", emmirallant-se en estats com Dinamarca, Finlàndia o "la Suècia posterior als socialdemòcrates".

stats