POLÍTICA
Política 25/06/2014

Vila es reunirà aquesta setmana amb Pastor per exigir-li que retiri les mesures contra el port de Barcelona

El conseller creu que havent de cedir el 50% dels beneficis del port es posa "en risc l'estratègia financera a curt i mig termini"

Ara / Acn
2 min
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, aquest divendres a Lleida / ACN

BarcelonaEl conseller de Territori, Santi Vila, ha revelat que "aquesta mateixa setmana" té prevista una reunió "al més alt nivell" amb la ministra de Foment, Ana Pastor, per exigir-li la retirada de les noves mesures financeres que el govern espanyol impulsa per a les instal·lacions portuàries, i que implicaria que el Port de Barcelona hagués d'aportar la meitat dels seus beneficis per a sufragar altres ports deficitaris. Per Vila, aquesta proposta "posa en risc l'estratègia financera a curt i mig termini" del Port de Barcelona i per això demanarà modificar el sistema.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estic convençut que ho reconduirem", ha assegurat el conseller de Territori, que també demanarà reconsiderar el projecte de privatització d'Aena que faria esvair les possibilitat d'una gestió individualitzada per a l'aeroport del Prat. "Aquesta mateixa setmana em reuniré amb la ministra per dir-li que estem totalment en contra, que no acceptarem aquesta decisió i que s'ha de reconsiderar". Pel conseller, aquesta redistribució de beneficis s'impulsa per aplicar "criteris polítics que distorsionen les dinàmiques de mercat, la competència, la confiança en els ports i la seva autonomia de gestió".

Aliats en altres territoris espanyols

El conseller espera trobar aliats en altres punts de l'Estat perquè, segons ha dit, aquesta mesura "ha caigut també molt malament a les Canàries, les Balears a Algecires o Cartagena", perquè tenen ports amb beneficis econòmics que veurien també com "es drenen els seus recursos" en benefici d'altres instal·lacions deficitàries.

"Nosaltres ens hi oposarem frontalment", ha advertit ja Vila, que, a més ha considerat que aquesta operació podria posar en risc la competitivitat del Port de Barcelona però també de tota la cadena d'infraestructures", cosa que ha causat així "greus perjudicis" a l'economia catalana i també l'espanyola. "La mesura ens posa en risc tot el plantejament d'estratègia financera a curt i mitjà termini al Port", ha afegit.

Vila ha fet aquestes declaracions des del Parlament, després de ser interpel·lat pel diputat de CiU Josep Rull. El nacionalista ja ha avançat que en la propera sessió plenària, CiU presentarà una moció que permeti al Parlament reclamar una millor i més propera gestió dels ports i aeroports, i oposar-se a les mesures del govern espanyol.

stats