DRET A DECIDIR
Política 29/08/2014

Vila defensa que el TC arbitri el plet legal del 9-N

Rull assenyala que la decisió final sobre la consulta es prendrà des de Catalunya

Oriol March
3 min

BarcelonaTot i que la consigna que arriba del Palau de la Generalitat és que ha arribat el temps de les decisions i que s’ha de tallar de soca-rel amb les especulacions, el paper del Tribunal Constitucional (TC) al voltant de la consulta sobiranista programada per al 9-N segueix monopolitzant el discurs polític. Ahir l’encarregat de situar-lo al centre va ser el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que va considerar en una entrevista al canal 324 que el TC és “l’àrbitre” que ha de dirimir “qui té raó” en el plet legal del 9-N. “És responsabilitat del Govern fer totes les iniciatives que s’hagin de fer sempre ajustades a la llei, perquè això ens dóna seguretat a tots, ens dóna garanties i ens protegeix”, va considerar Vila en aquesta entrevista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes paraules no van caure gens bé al quarter general de Convergència, bàsicament perquè aquest dimecres el coordinador general del partit, Josep Rull, va garantir que el 9-N es posarien les urnes al carrer, fent així una crida a no arronsar-se davant del més que possible veto del Constitucional sobre la llei de consultes i la convocatòria que el president de la Generalitat, Artur Mas, signarà a mitjan setembre per fer efectiu el referèndum. Va ser el mateix Rull qui va respondre, de visita a les Festes de Sants, i en un intent d’acabar amb la polifonia dins la federació sobre aquest assumpte, a les paraules de Vila. “La decisió final sobre el 9-N la prendrem a Catalunya”, va indicar. Des de CDC ja es dóna per assumit que el conseller de Territori és un vers lliure, però hi ha alts dirigents que -sempre en privat- qüestionen les declaracions públiques que fa Vila sobre el procés sobiranista. “I més en una setmana en què s’ha demanat unitat i minimitzar les especulacions”, sostenien en privat dirigents de Convergència. “L’única fortalesa que tenim és la unitat, i les especulacions la poden esberlar”, sostenen des del cercle de Mas.

Reunió de la cúpula

El president es reunirà avui amb la cúpula de CDC en el marc del secretariat permanent, l’òrgan més restringit de la direcció. La Diada és cada cop més a la vora -l’organització nacionalista treballa a tota màquina perquè sigui un èxit massiu com els actes dels últims dos anys- i els esdeveniments es començaran a precipitar de debò. “A molts se’ns fa difícil veure Mas cometent una il·legalitat com posar les urnes el 9-N amb el veto del TC present, però ningú és capaç de preveure què passarà”, admet un dirigent consultat.

“No respectar la llei pot generar inseguretat i incertesa”, defensava ahir Santi Vila. És un pensament compartit amb la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que aquest agost va considerar factible ajornar la convocatòria del novembre si el Constitucional suspèn la consulta. Mas va traslladar a Junqueras la possibilitat de començar a treballar plegats el pla B, consistent en unes eleccions plebiscitàries. Els republicans demanen compromís amb els acords signats per explorar escenaris alternatius, i exigeixen a CiU que vagi “fins al final” amb el 9-N.

La idea dels estrategs de Convergència és allargar el pols amb l’Estat comparant la situació catalana amb l’escocesa, on el Regne Unit i el govern d’Edimburg van acordar un referèndum per al 18 de setembre. Una data que s’acostarà a la jornada en què Mas convocarà la consulta. “No ens podem arronsar des del primer escull”, assenyalen des de la direcció de CDC, que, tot i donar per fet el xoc amb el TC, assenyalen que a Mariano Rajoy “li serà molt complicat” justificar “negar la possibilitat que els catalans votin”. “Farem el possible i l’impossible per anar a votar”, va defensar Vila.

Al Govern, de fet, causa estupefacció que l’executiu espanyol ja tingui per segur que el Constitucional -“impressiona que se’l qüestioni”, afegia ahir el conseller de Territori- tombarà el decret de convocatòria “quan encara no s’ha signat” i la llei de consultes “quan encara no s’ha aprovat al ple del Parlament”.

Expectació per Duran

CDC i Unió es reuniran conjuntament aquest cap de setmana per convertir Ramon Espadaler en secretari general de CiU. Els debats interns en el si de cada partit es mantindran vius durant les pròximes setmanes: a Convergència hi ha en marxa una “refundació” arran de la confessió de Jordi Pujol, i a Unió s’ha d’obrir el debat sobre quina posició defensarà el partit de Josep A. Duran i Lleida a la consulta en cas que s’acabi celebrant. És per això que els dirigents d’Unió esperen amb expectació el discurs que pugui fer al capdavant del consell nacional democristià. La setmana vinent, a més, Duran es reunirà amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Un cita en ple debat sobre el camí a seguir cap al 9-N.

stats