Política 07/07/2016

Vila defensa que el Govern "obri el compàs" i busqui suports més enllà de la CUP

El conseller de Cultura demana que es tingui en compte l'espai que representa En Comú Podem i es desmarca del referèndum unilateral

Efe
2 min
Santi Vila: “Incrementar en 50 milions el pressupost seria insòlit”

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmetrà el proper mes de setembre a una qüestió de confiança, arran de la decisió de la CUP de tombar els pressupostos per a aquest 2016. Un cop trencat el pacte d'estabilitat, ja se senten veus dins l'executiu que reclamen trobar nous aliats al Parlament. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha defensat aquest dijous que el Govern "obri el compàs" i busqui suports més enllà de la CUP per garantir-se la governabilitat, per així no quedar "presoner d'uns vots nítidament revolucionaris i antisistema".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, Vila ha posat de relleu que una "lectura acurada" dels resultats de les eleccions del 26 de juny, en les quals En Comú Podem va repetir victòria a Catalunya, "convida" que s'ha de tenir en compte aquest espai, partidari del dret a decidir.

Després que la CUP tombés, juntament amb la resta de l'oposició, el projecte de pressupostos, "al govern de Catalunya li aniria molt bé obrir una mica el compàs i no anar a morir només amb vots revolucionaris", ha subratllat.

Segons Vila, el Govern ha de trucar "sense prejudicis" a la porta de "totes aquelles formacions que es vulguin comprometre amb el procés i que tinguin clar que no pararem fins que Catalunya no pugui decidir el seu futur".

Si Puigdemont acaba superant la qüestió de confiança només amb el suport de la CUP, s'obrirà, segons el seu parer, un escenari "molt difícil de gestionar". En aquest sentit, ha indicat, el Govern hauria d'assegurar-se que "la qüestió de confiança fos vinculada a l'aprovació del pressupost per al següent exercici".

"Si li dius a un govern que governi però no el deixes governar, estàs sent un cínic, perquè l'única cosa que vols és fer quedar malament el govern i fer patir els ciutadans", ha argumentat Vila, que ha reconegut que al Govern estan "molt escaldats i desenganyats" amb la CUP.

Vila es desmarca del RUI

Sobre el full de ruta cap a la independència, ha recalcat que "el referèndum és l'única fórmula que pot permetre aspirar algun dia que aquest projecte sigui majoritari".

"Per molt que ens il·lusioni, si no tenim un ciutadà més a favor de la independència que en contra, mai serem independents, aquesta és la limitació real, i en aquests moments no som prou", ha reflexionat.

Vila s'ha desmarcat de la idea d'un referèndum unilateral d'independència: "Aquest procés necessita ser vist com a solvent, hem de tenir poques ocurrències i pocs invents, hem d'assegurar que el full de ruta que va ser acordat es pugui anar desenvolupant".

"Hem de ser vistos als ulls del món com gent molt seriosa, que no fa disbarats ni vol convertir això en una república bananera", ha afegit.

stats