Política 20/10/2017

Vint-i-quatre premis Nobel denuncien la "violència" de l'Estat a Catalunya i fan una crida a la "negociació"

Afirmen en una carta que les democràcies poden buscar "formes de permetre la llibertat d'expressió"

Ara / Acn
2 min
Un policia nacional estirant  pels cabells una votant a Tarragona.

BarcelonaVint-i-quatre premis Nobel de diverses disciplines han redactat una 'Carta oberta a Espanya i Catalunya' en la qual lamenten que el govern espanyol hagi fet "poc" per solucionar la qüestió catalana i afegeixen que "mai" haurien pogut "predir" les mesures "extremes i inútils" que "emanen de Madrid" en resposta a l'1-O. Així, denuncien les "escenes de brutalitat policial, la violència i l'ús de bales de goma contra el poble de Catalunya", que "no haurien esperat en l'Espanya d'avui".

Com ja van fer vuit premis Nobel de la pau en una carta el 8 d'octubre, però, els 24 noms també subratllen que cap de les dues parts està "lliure d'errors" en un conflicte que, al seu parer, no va començar amb el referèndum de l'1 d'octubre i les càrregues policials, sinó "fa set anys, amb la invalidació pel Tribunal Constitucional de l'Estatut d'Autonomia del 2010 aprovat pel Congrés espanyol". És per això que a la carta, que també han enviat a la Comissió Europea, els Nobel fan una crida a la "mediació i negociació" per desfer "l'empat actual" entre Catalunya i Espanya.

Els signants del text no entren a valorar qüestions constitucionals, però creuen que les democràcies "madures" poden buscar "diverses formes de permetre la llibertat d'expressió". I en aquest sentit recorden els exemples del Quebec o d'Escòcia, regions que, d'altra banda, continuen formant part del Canadà i del Regne Unit després que el 'no' s'imposés en ambdós referèndums d'autodeterminació acordats amb els governs centrals respectius.

Per això consideren que les "respostes violentes per part d'un govern central" als "desitjos de llibertat d'expressió" d'una ciutadania "únicament augmenten més l'hostilitat i creen descontentament on no n'existia prèviament". Els vint-i-quatre Nobels, entre els quals n'hi ha deu de la pau, sis de medecina, quatre de química, dos de literatura, un de física i un d'economia, conclouen que "un poble que se sent reprimit rara vegada desapareix silenciosament en la nit".

stats