Política 12/04/2013

El president del Consell de la Transició Nacional veu més constitucional la consulta sobiranista que l'autonomia d'Andalusia

Carles Viver Pi-Sunyer creu "s'ha d'intentar dialogar amb Espanya per demostrar a la comunitat internacional que s'ha intentat de totes totes"

Ara
2 min

BarcelonaEl president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver i Pi-Sunyer, ha assegurat aquest divendres que considera més constitucional i "menys forçat" la consulta sobiranista que proposa el govern d'Artur Mas que la manera com Andalusia va canviar la llei el 1981, en plena transició, per obtenir l'estatus d'autonomia històrica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que ahir se celebrés la primera reunió entre els assessors en què es va posar en marxa un avantprojecte de pla de treball, Viver i Pi-Sunyer ha recordat aquesta tarda, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que quan el govern espanyol va permetre que Andalusia es convertís en comunitat històrica "es van incomplir part de les condicions legals, perquè la província d'Almeria hi havia votat en contra".

Tot i així, el procés va tirar endavant perquè "hi havia voluntat política i es va modificar expressament la llei orgànica espanyola d'autonomies, de manera que es va suplir la voluntat d'Almeria al Congrés dels Diputats". "El que es proposa ara és molt menys forçat que el que es va fer aleshores", ha afegit Viver i Pi-Sunyer.

El president del CATN també ha parlat sobre què faran per tirar endavant el pla sobiranista, i ha dit que el seu objectiu és "analitzar diversos escenaris que ofereix la Constitució perquè el Govern pugui tenir més coneixement de causa per prendre la decisió davant la consulta". A més a més, ha afegit que, segons si el Govern ho vol o no, la informació arribarà en mans dels ciutadans "perquè puguin tenir la màxima informació sobre els possibles escenaris quan vagin a votar la consulta".

Malgrat que Viver i Pi-Sunyer creu que ni la Constitució ni l'Estatut "serveixen des d'un punt de vista jurídic per a les aspiracions actuals de Catalunya", el president de l'organisme ha assegurat que "el diàleg amb l'estat espanyol s'ha d'intentar fins a l'últim moment i esgotar totes les vies per fer la consulta de manera legal i acordada per demostrar a la comunitat internacional que ho hem intentat de totes totes i no perdre força". "No sé si s'aconseguirà o no, encara és molt prematur, però cal esperar per si l'estat espanyol és receptiu amb la proposta de Catalunya, que estarà carregada de valors per demostrar que és només una voluntat política acceptar-ho", ha conclòs.

stats