Política 07/06/2019

Vox i el PP governaran sols allà on no necessitin Ciutadans

L’acord els serveix en ajuntaments com el d’Almeria o Las Rozas

Germán Aranda
3 min
Vox i el PP exhibeixen sintonia davant el veto de Ciutadans

MadridDavant la incomoditat de Ciutadans per asseure’s amb Vox (sota l’atenta mirada del grup liberal europeu), el partit d’ultradreta i el PP avancen feina allà on ho poden fer sense el partit taronja. Divendres, en la seva segona trobada de la setmana al Congrés, les formacions van arribar a “un principi d’acord” per governar als municipis on no els calgui el suport de Ciutadans, segons va explicar el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, després de reunir-se amb el secretari d’organització del PP, Teodoro García Egea, que també ho va confirmar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’acord els pot servir en una capital de província, Almeria, i en ciutats com El Ejido, de la mateixa província, o en d’altres de Madrid, com Las Rozas, Pozuelo o Majadahonda, conegudes pel seu alt nivell de vida i on Vox podria entrar a les seves primeres institucions municipals. Deixant fora Ciutadans allà on no els necessiten, els partits confirmen la seva bona sintonia i pressionen el partit d’Albert Rivera, frontissa entre pactar amb l’extrema dreta o el PSOE al qual tant ha atacat, mentre es decideix. El partit d’ultradreta està disposat a renunciar al poder, però, a diferència del que va passar a Andalusia, vol que Ciutadans perdi la vergonya de reunir-se oficialment amb ells.

Ahir, Espinosa de los Monteros hi va insistir: “En aquells llocs on Ciutadans pretengui formar un govern en el qual puguem estar d’acord, Ciutadans haurà de posar-se d’acord amb nosaltres”. També va precisar que el pacte amb el PP es desenvoluparà en els pròxims dies pel que fa als eixos programàtics i que els equips locals concretaran com es detallarà en cada municipi.

Aquest acord no és aplicable a cap comunitat autònoma, així que les quatre on les dretes poden sumar majoria però on el PSOE va guanyar les eleccions continuen a l’espera que Ciutadans resolgui el seu dilema.

En el cas de l’Aragó, al partit taronja se li van escurçar ahir les opcions, perquè el Partit Aragonès, de centredreta regionalista, va pactar verbalment amb el líder del PSOE Javier Lambán el govern autonòmic, cosa que va ensorrar les opcions de la dreta de sumar una majoria alternativa. Els regionalistes se senten més còmodes ara mateix amb el partit de centreesquerra que no pas depenent de Vox, contrari a les autonomies. Sumant amb el Partit Aragonès, Lambán també estén la mà a Ciutadans, que si li donés suport faria innecessària la participació d’Unides Podem.

A Madrid, mentrestant, la presència indispensable de Vox a l’Ajuntament i a la comunitat continua refredant les opcions d’acord entre el PP i Ciutadans, però no és l’únic motiu. La popularAndrea Levy, número 2 de Martínez Almeida al consistori, va sortir ahir visiblement disgustada de la trobada amb el partit taronja. “Per sorpresa nostra, hem vist que Ciutadans no mostra disposició que hi hagi un govern alternatiu a Manuela Carmena liderat pel PP”, va dir, i va afegir que el partit taronja “continua instal·lat en la indefinició”. Miguel Gutiérrez, del comitè negociador de la formació taronja, va presentar-se com a “salvavides taronja” de les polítiques de Pedro Sánchez a Madrid, però no va entrar en el detall de les negociacions.

Les sensacions van ser millors en la trobada que va tenir lloc al vespre entre els equips negociadors del PP i Cs a la comunitat, que es resoldrà en paral·lel al municipi. Després de la reunió, les dues formacions van parlar de “bona sintonia” i “voluntat d’acord”, però no van mencionar Vox, indispensable. Al matí, Rocío Monasterio, candidata de la ultradreta, s’havia trobat amb la candidata del PP Isabel Díaz Ayuso, i va rebaixar les expectatives d’una possible coalició dient que no era necessari que entressin al govern. Així miren d’atraure Cs, que calcula els costos a banda i banda.

stats