Política 11/07/2019

Vox ja no exigeix un pacte signat amb el PP i Cs a Madrid: "Buscarem una solució amb què estiguem còmodes tots tres"

Els ultradretans asseguren que ja estan negociant a Múrcia, en contra de la versió dels de Rivera

Germán Aranda
2 min
La líder de Vox a la comunita de Madrid, Rocío Monasterio, durant el ple de l'assemblea de dimecres darrere el líder de Cs Ignacio Aguado.

MadridAmb un canvi en les formes, Vox creu que convencerà Ciutadans per assolir un pacte a tres amb demandes dels ultradretans que permeti governar el PP i la formació taronja a Múrcia i Madrid. Ja no és indispensable que existeixi un pacte per escrit i signat per les tres formacions per tal que els ultradretans cedeixin els seus vots en les dues investidures, segons ha explicat aquest dijous el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros. "Aquest és l'últim impediment, el primer és arribar a un acord programàtic. Com es presenti és l'últim dels problemes", ha dit Espinosa en relació al document programàtic que fins ara exigien. I ha assegurat que trobaran una fórmula "en què els tres partits estiguem còmodes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

O sigui, d'alguna manera, s'avenen a un pacte amb Ciutadans més dissimulat en què la formació taronja faci les seves concessions sense que els noms dels dos partits hagin d'aparèixer junts en un mateix acord programàtic. "En aquesta negociació, tothom haurà de cedir. El PP, Vox i Ciutadans. Nosaltres som més petits, doncs haurem de cedir menys, com és natural en qualsevol negociació", ha afegit Espinosa. Fonts del partit insisteixen que ja s'està negociant a Múrcia i responen amb sarcasme a l'argument de Cs, que diu que el que fan és "explicar" l'acord amb el PP als ultradretans. "Nosaltres ja sabem llegir, no portem tres dies a Múrcia xerrant, clar que estem negociant", asseveren aquestes fonts.

Aquesta diferència entre el que és negociar i "prendre un cafè" o explicar un pacte va ser el detonant que fa unes setmanes va trencar les converses a Múrcia i va fer que es frustrés la investidura del popular Fernando López Miras. Paral·lelament, a Madrid, on el president de l'Assemblea és de Cs gràcies als vots de Vox, una reunió d'última hora no va impedir el fracàs de la investidura dimecres passat, que es va celebrar sense candidat perquè Vox no volia cedir gratis els vots a la popular Isabel Díaz Ayuso. Ayuso va proposar després una taula de negociació a tres i aquest dijous ha ofert signar un pacte adjunt del PP amb Vox al que ja està aprovat entre el PP i Cs, de manera que Ciutadans no hagi de pactar amb Vox directament però sí accepti, de manera indirecta, algunes exigències, com ha passat a Andalusia.

Des de Ciutadans, fonts del partit insisteixen al diari ARA que no hi ha una negociació oberta amb Vox, però creuen que el bloqueig "es trencarà amb vies que potser ara són impossibles d'imaginar". "Ens separen moltes coses a nivell programàtic amb Vox, com la concepció d'Europa o la llibertat en la vida privada, així que no pactem amb ells i això no és cap cordó sanitari", asseguren aquestes fonts, que creuen que Vox acabarà cedint "perquè l'alternativa és un govern d'esquerres".

stats