Política 29/06/2019

Vox o l’auge de l’histrió

Quan el partit d'extrema dreta obtenir 12 escons a Andalusia, Santiago Abascal va recordar la seva meta: finiquitar l’estat autonòmic

Fede Durán
2 min
El portaveu de Vox al Parlament andalús, Alejandro Hernández, en una imatge d’arxiu.

SevillaQuan Vox va destrossar el plàcid somni del socialisme i va obtenir 12 escons a Andalusia, Santiago Abascal, el líder d’extrema dreta, va recordar la seva meta: liquidar l’estat autonòmic de seguida que pugui. La comunitat més poblada d’Espanya seria un bon banc de proves perquè aclariria fins on arriba el caràcter mal·leable del bipartit PP-Cs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els pressupostos regionals (partida rècord de 36.495 milions d’euros) eren l’escenari ideal per plantejar una opa. Vox va començar com té per costum de fer, assumint amb teatralitat que els comptes dissenyats pel govern andalús eren gairebé un homenatge a Stalin i interposant al Parlament una esmena a la totalitat. Amb el seu somriure d’aleví, el president, Juan Manuel Moreno, va delegar la negociació en el seu implacable lloctinent, Elías Bendodo, el superconseller, i en l’últim segon de l’últim minut Vox va avalar els comptes. El botí va ser divers: un telèfon d’ajuda a la dona embarassada per convidar-la a no avortar; la creació d’un òrgan que auxiliï la policia en la seva lluita contra la immigració il·legal; la introducció del terme violència intrafamiliar en oposició a violència de gènere o masclista, i la reducció de la (modesta) partida destinada a executar la llei de memòria històrica (exhumacions, banc d’ADN).

Aquesta serà la tònica de la legislatura. Amenaces constants que es traduiran en concessions que ja ni tan sols Cs nega i moltes frases inapropiades, com l’última del jutge Serrano, màxim responsable de Vox a Andalusia, que després de la sentència de la Manada va informar, davant l’estupor dels seus, que “la prostitució serà l’única forma segura que un home tindrà per relacionar-se amb la dona”.

Tanmateix, el problema més greu és el més esbombat. El mateix dia que el bipartit salvava els pressupostos en l’últim instant, Alejandro Hernández, portaveu de Vox a la cambra, advertia que l’anhel del seu partit és “acabar amb el Parlament andalús a mitjà termini”. Cap membre del bipartit es va voler pronunciar sobre aquest punt.

stats