Política 17/07/2018

La Guàrdia Civil assenyala que el Govern va accedir "sense autorització" a dades de 56.196 ciutadans per l'1-O

Vox denuncia la Generalitat per haver utilitzat un cens "il·legal" per al referèndum

Europa Press / Núria Martínez
3 min
La Policia Nacional va escorcollar ahir al matí la seu de l’Idescat, situada a la Via Laietana de Barcelona, per trobar informació relacionada amb el cens del referèndum.

MadridLa Guàrdia Civil acusa l'antic Govern presidit per Carles Puigdemont d'accedir "sense autorització" a les dades de 56.196 persones per muntar la logística del referèndum de l'1 d'octubre i incomplint el mandat del Tribunal Constitucional. "S'han utilitzat les dades personals de 56.196 persones per a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre del 2017", assegura la unitat de policia judicial de Catalunya en un informe al qual ha tingut accés Europa Press, amb data d'entrega del 5 de juliol al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els investigadors recorden que les dades es poden veure en un arxiu i conclouen que el sorteig per formar les meses electorals "es podria haver realitzat el 15 de setembre del 2017". La Guàrdia Civil explica que, d'acord amb l'anàlisi del correu de Josep Maria Jové, ha acreditat que es va accedir al registre de població de Catalunya i a un registre de participació en consultes populars a través de l'Idescat.

"Presumiblement", assenyala, les dades de tots dos registres es van facilitar a través de 'pendrives' encriptats al responsable de projectes del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la conselleria de Treball, David Palanques, "que seria la persona que tractaria la informació que contindrien". Segons l'institut armat, el registre de població de Catalunya té la finalitat de mantenir, explotar i custodiar un registre administratiu on hi ha les dades actualitzades de caràcter obligatori dels veïns inscrits als padrons municipals d'habitants de tots els ajuntaments de Catalunya. Palanques va ser una de les persones arrestades el 20 de setembre per escorcollar el seu despatx.

La Guàrdia Civil recorda el paper que va tenir Palanques juntament amb el cap de l'àrea de tecnologies de la informació i telecomunicacions del CTTI, David Franco, per desenvolupar la plataforma 'Connecta't al voluntariat', el registre de voluntaris o col·laboradors, que "no hi ha el mínim dubte que és per al referèndum de l'1 d'octubre", entre altres qüestions per correus analitzats de Josep Ginesta, secretari general de la conselleria de Treball. "Es demostra la seva vinculació directa amb l'organització del referèndum", diu la Guàrdia Civil sobre David Palanques, i es remet al domini 'connectat.voluntariat.gencat.cat'.

"Mitjançant el tractament i la gestió de milers de dades privades de ciutadans de Catalunya, la seva funció ha sigut clau en l'organització dels punts de votació, així com perquè el personal necessari a les taules de votació estigués distribuït i informat de les seves funcions". En un altre informe remès al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, la Guàrdia Civil va xifrar en 622.000 euros la despesa per al Registre de Catalans a l'Exterior, i va assenyalar que les dades s'havien obtingut de manera "il·legal".

L'aplicació va ser creada 'ad hoc' per a la consulta del 9 de novembre del 2014, que va organitzar Artur Mas i per la qual va ser inhabilitat i va haver de dipositar una fiança solidària de 5,25 milions d'euros al Tribunal de Comptes, juntament amb altres implicats. La Generalitat va decidir modificar-la per al referèndum de l'1 d'octubre. La despesa generada a l'administració catalana des de la creació el 2014 d'aquesta eina informàtica fins al desembre del 2017 ha sigut de 621.928,34 euros. D'aquest total, 94.235,65 euros corresponen a les modificacions introduïdes per a l'1-O.

Sense accés a un 'pendrive' de Jové

La Guàrdia Civil informa el jutge de l'anàlisi de l'ordinador i els correus de Josep Maria Jové per organitzar l'1-O i el que es coneix com les "estructures d'estat" per aconseguir la independència de Catalunya. En concret, tres 'pendrives' i quatre telèfons mòbils de Josep Maria Jové, que va ser secretari general de la Vicepresidència d'Economia i d'Hisenda i número dos d'Oriol Junqueras.

Els experts de la Guàrdia Civil constaten que els dispositius de Jové no tenen interès per a la investigació encara que expliquen al jutge que encara no han pogut accedir al contingut d'un dels tres 'pendrives' que es van intervenir a aquest alt càrrec perquè està xifrat. La Guàrdia Civil va arribar a demanar autorització al jutjat de Juan Antonio Ramírez Sunyer per enviar el telèfon de la marca iPhone de Josep Maria Jové a la seu a Munic de Cellebrite, una empresa especialitzada a desbloquejar aquest tipus de terminals que en el passat ha col·laborat amb policies de diversos països.

Vox denuncia la Generalitat pel cens de l'1-O

Vox, que exerceix com a acusació popular al Tribunal Suprem, ha denunciat la Generalitat per l'ús d'un "cens electoral il·legal" per al referèndum de l'1 d'octubre. Segons han apuntat en un comunicat, Vox ha tingut coneixement de l'informe policial remès al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que conclou que per al referèndum es va utilitzar un cens universal de votants "burlant els requisits marcats per la normativa de protecció de dades".

Vox ha presentat aquest dimarts al matí davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades una denúncia contra la Generalitat "per haver comès possibles infraccions de la llei orgànica de protecció de dades, concretament dels articles 44.3. b, 44.3.d, 44.4.b i l'article 46".

stats