Política 21/01/2019

Vox es va fundar amb un milió d'euros d'un grup d'iranià d'excomunistes a l'exili, segons 'El País'

Els simpatitzants dels opositors van finançar des del lloguer de la seu fins als sous de la plantilla i de Santiago Abascal

Ara
2 min
Abascal, Vidal-Quadras i Ariadna Hernández / MANOLO GARCÍA

BarcelonaDesprés de publicar que un grup iranià a l'exili va finançar la campanya electoral europea de Vox el 2014, 'El País' informa que els excomunistes i opositors a l'actual règim iranià també van pagar les despeses del dia a dia del partit ultra des de la seva seva creació fins a l'arribada dels comicis. Entre les despeses sufragades pel grup, anomenat Consell Nacional de la Resistència de l'Iran (CNRI), hi ha la fiança i el lloguer de la seu de la formació, els sous de la plantilla i del líder del partit –Santiago Abascal–, mobles i ordinadors. Segons un full de càlcul secret amb les donacions al qual el diari ha accedit, Vox va ingressar aquestes transferències internacionals en una caixa comuna de despeses corrents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El CNRI és un grup que va tenir un braç armat i fins al 2012 era a la llista d'organitzacions terroristes dels EUA, i va donar suport a Vox des del principi: la formació d'ultradreta va rebre la primera transferència el mateix dia que es va inscriure al registre de partits (1.156,22 euros), segons el diari, a qui el primer president i fundador de la formació, Alejo Vidal-Quadras, ha admès que "els fons dels exiliats iranians" van servir tant per pagar la campanya del 2014 com "per posar Vox en marxa".

Entre el 2013 i el 2014 els simpatitzants de l'organització iraniana van enviar 971.890,56 euros a Vox. "Santiago Abascal ho sabia, l'hi vaig explicar", insisteix Vidal-Quadras: "Li va semblar bé". El milió d'euros iranià va aterrar al compte del partit a través de 35 recaptadors, que van recollir fons per a la formació. "Els donatius no van venir de l'organització, sinó de simpatitzants del CNRI", explica Vidal-Quadras. Segons 'El País', la relació de Vidal-Quadras amb el grup iranià es remunta a la seva etapa com a eurodiputat (1999-2014). Vidal-Quadras va participar en més de 14 edicions de la trobada anual que el CNRI celebra a París, un acte al qual també han assistit els expresidents José Luis Rodríguez Zapatero i José María Aznar i l'exvicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega. El grup va deixar d'invertir diners en Vox quan Vidal-Quadras va abandonar el partit.

stats