Política 03/01/2019

Vox amenaça ara d'impedir la investidura a Andalusia si no es negocien les seves propostes

El PP es mostra disposat a negociar, mentre que Cs marca distàncies amb l'extrema dreta

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El president de Vox, Santiago Abascal, i el candidat a la presidència de la Junta d'Andalusia, Francisco Serrano, ahir després de conèixer els resultats de les eleccions andaluses

MadridVox augmenta la pressió sobre el PP i Cs. El líder del partit d'extrema dreta, Santiago Abascal, ha amenaçat aquest dijous d'impedir la investidura del candidat del PP a Andalusia, Juanma Moreno –prevista per al 16 de gener–, si no es negocien les seves propostes. Acusa els populars i Ciutadans de voler imposar-los a la força el seu acord i no fer cas de cap de les exigències, inclosa la substitució de la llei de violència de gènere, que ahir dimecres van posar com a condició per posar fi "al 'cortijo' andalús" del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si Cs i el PP volen els vots de Vox, s'hauran d'asseure amb Vox per escoltar el programa electoral que representen els nostres 12 diputats. I atendre, en la justa mesura d'aquests 12 diputats, ni més ni menys, les demandes de 400.000 andalusos", ha escrit Abascal en un llarg fil a Twitter. També ha denunciat els "insults" i el "menyspreu" que han rebut en les últimes hores, i ha assegurat que no donen suport en absolut a la violència contra les dones, tot i que volen desproveir de pressupost la lluita contra aquesta plaga.

Igual que ja va fer ahir el seu líder a Andalusia, el jutge en excedència Francisco Serrano, Abascal ha volgut aclarir que la proposta de Vox sobre violència de gènere passa per "substituir les lleis d'ideologia de gènere, que no protegeixen la dona i persegueixen l'home només pel fet de ser home, per una llei de violència intrafamiliar". En aquest sentit, ha atacat durament Ciutadans –Albert Rivera va marcar distàncies ràpidament amb aquesta proposta ahir a la tarda– perquè considera que no fa gaire temps era una proposta de Ciutadans. Per recordar-ho, ha passat la imatge d'una piulada del partit taronja del febrer del 2016 en què proposava un pacte estatal contra la violència de gènere per promoure una "llei contra la violència intrafamiliar".

Diferències entre el PP i Cs

El PP ha evitat de moment carregar amb duresa contra Vox, tot i que continua defensant el pacte en contra de la violència de gènere. Ahir a la nit Pablo Casado va recordar que va ser justament Mariano Rajoy qui va impulsar-lo amb una dotació pressupostària de 1.000 milions d'euros –que no va arribar a executar mai i, de fet, qui ho ha fet ha sigut el govern de Pedro Sánchez, després d'una intensa disputa al Congrés–. Aquest dijous ha fet tres quarts del mateix en un acte amb afiliats a Ceuta. "Al PP ningú li ha de donar lliçons perquè som els que vam llançar, promoure i aprovar el pacte nacional contra la violència de gènere. Hem de posar fi a qualsevol mena d'assassinat i allunyar el debat partidista d'aquesta matèria", ha assenyalat.

Al seu torn, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, s'ha mostrat disposat a negociar amb Vox la investidura de Juanma Moreno malgrat les exigències de partit d'extrema dreta. Ara bé, ha insinuat que no cedirien a aquestes exigències i ha assegurat, com ja avançaven ahir fonts dels populars a Andalusia, que la intenció no era esmenar gairebé res de l'acord signat pel PP i Ciutadans. "Ningú que hagi sigut referendat pels ciutadans es pot negar a aquest acord, i crec que fa falta que es posi en marxa la legislatura perquè les mesures es puguin dur a terme al Parlament", ha dit en una entrevista a RNE.

La Moncloa alerta que és una política d'estat

El govern espanyol s'ha refermat aquest dijous en el convenciment que lluitar contra la violència de gènere és una "política d'estat". Ja divendres Pedro Sánchez va advertir que actuaria si es canviava aquesta política a Andalusia. "La lluita contra aquest masclisme criminal i assassí és una política d'estat i no podem retrocedir en aquest nivell de consideració", han assenyalat fonts de la Moncloa tot recordant que 976 dones han sigut assassinades per violència de gènere des que hi ha registres oficials, i que "el govern considera que una de les seves principals obligacions és garantir la seguretat de les dones".

Així s'ha expressat també Sánchez en un tuit de bon matí, en què ha enviat el condol a la família i els amics de la noia assassinada a Laredo (Cantàbria) a ganivetades per la seva parella. "Mai abandonarem el compromís per posar fi a la violència masclista. Alt i clar", ha advertit.

Marlaska: "És preocupant qui nega la violència masclista"

Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha asseverat que és "molt preocupant" qui "nega la violència masclista", en clara referència al partit d'extrema dreta Vox. A més, també ha fet un toc d'atenció tant a PP com a Cs, socis a Andalusia, i ha afirmat que també és "preocupant qui va de la mà de qui nega la violència masclista".

Així ho ha expressat el ministre en roda de premsa durant la presentació del balanç de seguretat viària de l'any 2018, malgrat que no ha volgut respondre més preguntes sobre això ni tampoc respecte a la decisió del prior del Valle de los Caídos.

stats