Política 10/12/2018

Vox es querellarà contra Torra per l'apel·lació a la via eslovena

El PP i Ciutadans reclamen que s'apliqui el 155 després de les paraules de Torra

Ara
2 min
El president de Vox, Santiago Abascal, i el candidat a la presidència de la Junta d'Andalusia, Francisco Serrano, ahir després de conèixer els resultats de les eleccions andaluses

BarcelonaVox es querellarà aquest dilluns contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per conspiració per a la rebel·lió. El partit d'extrema dreta considera que l'apel·lació de Torra a la via eslovena durant la presentació del Consell per la República és motiu suficient perquè els tribunals actuïn contra ell. Vox és, de fet, l'acusació popular en el judici de l'1-O, i demana més de 60 anys de presó per als presos polítics.

El president de la formació, Santiago Abascal, ha fet l'anunci al seu compte de Twitter. En diverses piulades ha avançat que en la querella reclamaran com a mesura cautelar "la detenció immediata" del president i que se li apliqui la presó preventiva. "No es pot permetre que estigui en llibertat algú que amenaça amb un aixecament armat i que té sota el seu comandament la policia", ha apuntat Abascal, que ha recordat que la via eslovena "va causar una guerra, 62 morts i centenars de ferits".

Abascal ho ha aprofitat també per carregar contra el govern espanyol, al qual acusa de mantenir-se inactiu, i amenaça amb querellar-se també contra Pedro Sánchez per "deixadesa de funcions".

El PP i Ciutadans reclamen que s'apliqui el 155

Paral·lelament, el PP i Ciutadans han carregat contra la comparació que va fer Torra dissabte entre el cas català i l'eslovè i tots dos partits han reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que apliqui la Constitució a Catalunya. Així, el president del PP, Pablo Casado, ha concretat aquesta exigència demanant altra vegada a l'executiu espanyol que apliqui l'article 155.

"Les declaracions bel·licistes de Torra apostant per la violenta 'via eslovena' justifiquen l'aplicació immediata de l'article 155 que portem reclamant fa mesos al govern espanyol", ha exigit en una piulada a Twitter. Segons el líder popular, l'independentisme pretén "balcanitzar" Espanya.

Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i la dirigent del partit taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, també van reclamar diumenge a Pedro Sánchez que apliqui "la Constitució".

stats