ACORD PER A LES ELECCIONS
Política 15/01/2015

Unes eleccions com a preludi de la independència, així veu la premsa internacional el 27-S

Alguns mitjans importants com 'Wall Street Journal', 'Financial Times', 'Bloomberg' o Al-Jazeera es fan ressò de l'anunci de les plebiscitàries

Acn
2 min
Article del 'Wall Street Journal' sobre l'avançament electoral

BarcelonaLes eleccions anticipades del 27 de setembre "estaran estructurades per servir com un referèndum per declarar la independència d'Espanya", segons el 'Wall Street Journal'. El diari nord-americà informa del pacte entre CiU i ERC per celebrar eleccions i el defineix com un "desafiament directe" al govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per al rotatiu britànic 'Financial Times', el 27-S "augmentarà la preocupació sobre l'estabilitat política a la quarta economia de l'Eurozona", Espanya, on les forces polítiques tradicionals, diu, han de fer front a uns "reptes sense precedents" per l'ascens de l'independentisme, de Ciutadans i de Podemos. Mitjans com Al-Jazeera, Bloomberg o les agències AFP o Reuters també informen dels comicis. "Els líders catalans esperen que les eleccions del setembre serveixin com gairebé un referèndum sobre la independència, amb cada vot per un partit pro-independència comptat com un vot per a la creació d'un nou estat català", explica el 'Financial Times', en la mateixa línia que el 'Wall Street Journal'.

Aquest influent mitjà econòmic diu que "el fracàs per arribar a un acord per una llista única ha estat un cop per al president català", però remarca que Mas va assenyalar que preferia "per sobre de tot mantenir la unitat del camp pro independència". Segons el 'Financial Times', tant el PP com el PSOE "pateixen el risc de ser marginats" a Catalunya pels independentistes, d'una banda, "i per forces unionistes més dures com Ciutadans", per l'altra.

En clau estatal, el 'Financial Times' també recorda que les enquestes espanyoles situen Podem al capdavant, i destaca que això "podria fer que la creació d'un govern estable fos més difícil que mai". El rotatiu recorda que Mas "ha demanat repetidament al govern central que permeti als catalans decidir sobre el seu futur en un referèndum formal", però que Madrid "sempre s'hi ha oposat fermament".

En el seu article, el també mitjà financer 'Bloomberg' explica que Mas ha aconseguit un "acord amb el seu rival separatista, el líder d'ERC Oriol Junqueras". 'Bloomberg' diu que el pacte preveu "llistes separades, però un full de ruta comú cap a la secessió, la qual cosa suposa, 'de facto', un referèndum".

Segons la televisió Al-Jazeera, després de les eleccions, i si aconsegueixen una majoria, els independentistes consideren que "podrien declarar unilateralment la independència d'Espanya". "Les eleccions regionals no estaven previstes a Catalunya, que representa una cinquena part de la riquesa d'Espanya, fins al 2016", recorda Al-Jazeera.

L'agència francesa AFP explica també que les eleccions del setembre "se centraran en la qüestió de la independència de Catalunya", i "si els independentistes guanyen" es caminarà cap a la "secessió d'Espanya". Per Reuters, la votació "reviu el profundament divisiu tema sobre si Catalunya ha de ser o no independent". L'agència recorda que fins ara el president espanyol, Mariano Rajoy, ha mantingut una actitud "dura" contra el moviment independentista.

stats