WIKILEAKS

El govern espanyol respon a les filtracions de Wikileaks

Rubalcaba veu "subjectives" les opinions de l'ambaixada d'EUA filtrades per Wikileaks

Nega que l'executiu espanyol interferís en la justícia en els casos del càmera de Tele 5 mort a l'Iraq, ni en els vols de la CIA ni en el desmantellament de Guantánamo

El vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba , ha assegurat que en els papers filtrats per Wikileaks redactats per l'ambaixada d'Estats Units hi ha una “càrrega de subjectivitat” i ha garantit el respecte escrupolós de la llei als tribunals per part de l'executiu. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, Rubalcaba ha recordat que es tracta d'una comunicació “bilateral” escrita per algú de l'ambaixada que reflecteix “algunes informacions, bastantes opinions, punts de vista i inclús suggeriments que només són de qui els escriu”.

Ha insistit que l'executiu espanyol mai ha interferit ni ha pressionat cap tribunal de justícia, ni jutges ni fiscals, ni en el cas del càmera de Tele 5 José Couso, que va morir a l'Iraq el 8 d'abril del 2003, ni en cap altre cas. És més, ha assegurat que en el cas de Couso, el govern espanyol sempre ha buscat la veritat i no ha pressionat la justícia en resposta a les demandes americanes. Ha recordat que va demanar a l'administració nord-americana que iniciés investigacions exhaustives sobre aquest tema i va estar al costat de la família. També ha afegit que ha demanat al ministre de Justícia, Francisco Caamaño, que rebi la família del periodista per convèncer-los de què ha fet el govern espanyol sobre el cas.

Pel que fa els papers sobre els vols de la CIA, ha recordat que l'executiu ja va fer una investigació exhaustiva i que per Espanya no hi havia passat cap vol internacional ni s'havia comès cap il·legalitat, cosa que posen en dubte els documents filtrats per Wikileaks.

El vicepresident ha posat com a exemple qüestions que apareixen en els papers filtrats i que afirma que coneix de primera mà, com les negociacions que va mantenir amb els Estats Units per col·laborar en el desmantellament de Guantánamo. Ha assegurat que no es reconeix en els papers que asseguren que EUA va oferir 85.000 dòlars per cada presoner que acollís: "Mai vaig sentir de la boca de cap responsable nord-americà en les negociacions aquesta xifra, ni cap altra”.
Més continguts de