Política 22/04/2015

El Suprem tanca les causes de justícia universal referents a la Xina

L'alt tribunal ha decidit confirmar l'arxiu ordenat per l'Audiència Nacional

Efe
2 min

MadridEl Tribunal Suprem ha decidit per unanimitat confirmar l'arxiu que va ordenar l'Audiència Nacional respecte a les investigacions del genocidi al Tibet i la persecució als seguidors del moviment religiós Falung Gong, ambdues relacionades amb la justícia Universal i vinculades amb la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple de la Sala Penal s'ha reunit aquest dimarts per adoptar aquesta resolució, que genera jurisprudència sobre l'abast de l'anomenada justícia universal després de la recent reforma legislativa.

Els dos casos citats van ser investigats a l'Audiència Nacional i arxivats després de la reforma que el 2014 va limitar l'abast de la jurisdicció universal prevista per la Llei orgànica del poder judicial per la justícia espanyola, però els afectats van recórrer davant el Suprem, que avui n'ha confirmat l'arxiu.

L'Audiència Nacional va arxivar el juny de 2014 les dues causes perquè després de la esmentada reforma no es compleixen els requisits per a investigar a Espanya: els vuit querellats no són espanyols ni resideixen al país, ni es va denegar la seva extradició per part de les autoritats espanyoles.

El Suprem ha confirmat aquell error, tot i que els fonaments jurídics que marcaran jurisprudència sobre com s'ha d'interpretar la jurisdicció universal a la llum de la reforma encara no han estat redactats i seran divulgats en els pròxims dies.

Aquesta jurisprudència podria afectar a altres casos relacionats amb l'esmentada jurisdicció universal sobre els quals ha de decidir la Sala Penal del Suprem en les pròximes setmanes.

En diverses seccions del Penal del Suprem s'estudia estudia aquest mes en reunions informals si va ser o no oportú l'arxiu de les investigacions dels assassinats del religiós Ignacio Ellacuría i del diplomàtic Carmel Soria, al costat del cas de la Flota de la Llibertat.

La jurisdicció universal prevista per la Llei orgànica del poder judicial va ser reformada el 2014 pel grup popular al Congrés per limitar el seu abast.

La llei resultant d'aquella reforma limita molt l'abast de la jurisdicció universal, encara que permet a l'Audiència Nacional investigar delictes contra la humanitat comesos a l'exterior si els acusats es troben a Espanya, alguna de les víctimes té nacionalitat espanyola o "hi ha algun vincle de connexió rellevant a Espanya ".

A més, cal que es demostri que els tribunals del país on han tingut lloc els fets no han realitzat l'enjudiciament o la investigació judicial dels mateixos, assumpte que és clau en els casos d'Ellacuría, Soria i Flota de la Llibertat

stats