ENTREVISTA
Política 12/07/2019

Xavier Pericay: “Ciutadans ha de saber gestionar la discrepància”

Entrevista al fundador de Ciutadans

Anna Mascaró
3 min
Xavier Pericay: “Ciutadans ha de saber gestionar la discrepància”

BarcelonaXavier Pericay (Barcelona, 1956) era l’únic fundador de Ciutadans que formava part de l’executiva del partit. Dissabte passat va anunciar la dimissió com a secretari d’educació, tot i que continuarà com a afiliat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què va decidir renunciar?

Té a veure amb la manera com es van portar a terme les primàries a les Balears, i també amb l’últim comitè executiu -amb la marxa de Toni Roldán i Javier Nart-. Crec que per ser en política cal tenir il·lusió i motivació. No tenc cap necessitat d’aferrar-me a un càrrec. Roldán era secretari de programes i jo estava vinculat a ell perquè duia tot l’àmbit de l’educació. Vaig pensar que era el moment de dir adeu de manera definitiva.

¿Creu que les primàries no es van fer correctament?

No hi va haver irregularitats en la votació de primàries, però sí en el procés previ. No és normal que la junta directiva d’una agrupació com Palma creàs una candidatura -amb una sèrie de procediments de difusió amb què no comptava la meva- i que prometessin càrrecs, que ho estiguessin ordint durant un any. Ho va tolerar l’organització del partit i també la direcció de Madrid. Vaig demanar a la direcció que tingués en compte la gent que era amb mi, que havia fet una feina reconeguda al Parlament i als ajuntaments, i que fos ben tractada a les llistes. Des del partit no van complir el que m’havien promès, i van fer unes llistes en què van premiar partícips del complot. Llavors vaig pensar en partir, però Albert Rivera em va demanar que igualment seguís, perquè jo tenia una altra funció a l’executiva. Per això vam quedar que miraríem quin encaix podíem trobar. Però en aquest temps no hi ha hagut cap proposta en ferm.

¿Està d’acord amb els arguments que van portar Roldán a marxar?

No. Era partidari de la postura majoritària -no donar suport a Sánchez-. Quan un partit fa una promesa electoral ha de ser coherent. Ara, pens que les coses es podrien haver fet d’una altra manera... Va fallar la comunicació. Aquest partit ha de saber gestionar la discrepància. No pot ser que es convidi a marxar qui expressi desacord.

Cs deixa poc espai a la discrepància?

És normal que es designin uns responsables que liderin, però hauria de ser més participatiu, les decisions haurien de ser més transparents. Totes es prenen al comitè. No té tant a veure amb l’estructura com amb la cultura del partit.

Veu un gir a la dreta en Cs?

No és un gir a la dreta. Quan dius “amb el PSOE de Pedro Sánchez no hi pactaré” no és perquè sigui d’esquerres, sinó perquè té acords amb populistes i independentistes. Som un partit antinacionalista. Si el PP hagués fet aquests pactes hauríem dit el mateix. Nart i Roldán han decidit marxar perquè eren partidaris d’intentar negociar amb el PSOE. Creien que era millor malgrat les promeses de la campanya. Hi pot haver discrepància sobre això, però no té res a veure amb dretes o esquerres, sinó amb una conjuntura en què ells veien aquesta postura més raonable. Estaven en minoria.

Tampoc amb els pactes amb Vox?

És una mentida anar dient que estem aplicant polítiques de Vox. Que Vox s’hagi abstingut o hagi votat a favor de governs perquè no hi hagi un acord del PSOE amb Podem no vol dir que hàgim arribat a cap pacte amb aquest partit.

¿Com ha vist l’aposta de Cs d’incorporar figures estrella, com l’expresident balear José Ramón Bauzá?

La incorporació d’independents no és dolenta. El perill és que deixis de banda els que hi ha a dins del partit en favor d’algú de fora que de vegades potser no té tant de talent com sembla. Estic segur que el fitxatge de Bauzá va ser contraproduent a les Balears: no pel seu ideari, sinó perquè va fer una gestió de govern que pràcticament ningú defensa, ni els opositors ni els seus. Va ser un error, i ho vaig avisar. Va pesar més el desgast que suposava al PP que no el que podia aportar com a polític.

¿Com valora els resultats de Ciutadans a les Balears en aquestes últimes eleccions?

A les generals els resultats van ser bons, per damunt de la mitjana. A les autonòmiques i municipals, per davall del que era esperable, i això és atribuïble a la feblesa de les candidatures presentades, al procés de primàries que havia afectat molta gent i al fenomen Bauzá, que ens va castigar.

stats