ELECCIONS MUNICIPALS
Política 17/05/2011

Els alcaldables de Badalona temen que un bon resultat del PP estengui el seu discurs xenòfob

García Albiol admet que la seva proposta d'expulsar els immigrants que delinqueixen "no resol el problema, sinó que el trasllada"

Redacció
2 min

BarcelonaEl debat del programa Àgora ha reunit els alcaldables de Badalona per parlar sobre civisme i seguretat, però ràpidament s'ha centrat en tractar sobre la immigració, arran d'una primera intervenció del candidat del PP, Xavier García Albiol, en què ha admès que la seva proposta d'expulsar de la ciutat els immigrants que delinqueixin "no resol el problema de la delinqüència, sinó que el trasllada". Tanmateix, ha subratllat que ell es presenta per "resoldre els problemes de Badalona" i ha instat a Artur Mas a actuar en la seva mateixa línia a Catalunya, i a José Luis Rodríguez Zapatero, a fer-ho a l'Estat espanyol. La resta de candidats ràpidament li han criticat les seves propostes, properes a la xenofòbia, i li han retret que vulgui "magnificar" una problemàtica com la de la immigració. De fet, Albiol ha defensat que "la majoria de persones que han vingut al nostre país són honrades, però una minoria ha vingut a delinquir i aquesta minoria està creant molts problemes" i que, per culpa seva, hi ha "molts veïns que viuen amargats i han de marxar". En aquest sentit, proposa "més pressió policials i retirar les ajudes socials als immigrants que delinqueixin".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcalde la ciutat, Jordi Serra (PSC) s'ha mostrat indignat per la imatge que pregona Albiol i ha assegurat que "Badalona és un experiment de manipulació política del PP", mentre que el candidat d'Esquerra, Miquel Estruch, fins i tot ha proposat un govern de concentració per després de les eleccions del 22-M de "totes les forces amb tradició democràtica" que exclogui el PP –una aliança que el cap de llista de CiU, Ferran Falcó, ha rebutjat–. Estruch ha admès que Albiol "ha guanyat la batalla mediàtica" i ha lamentat que aquest "laboratori negatiu d’idees que fa el PP a Badalona pot ser exportable". Serra també ha defensat que "els veïns no volen que sigui la capital del PP" i ha alertat que un bon resultat dels populars els pot animar a utilitzar el mateix discurs a altres municipis.

Falcó, per la seva banda, ha criticat durament que Albiol convidés una eurodiputada conservadora francesa a veure "campaments de gitanos romanesos a Badalona" i la mala imatge per la ciutat que això va comportar, i ha defensat els avenços en seguretat i civisme que s'han aconseguit en el vigent mandat (amb PSC, CiU i Esquerra a l'equip de govern). L'alcaldable d'ICV-EUiA, Carles Sagués, però, s'ha mostrat molt crític amb aquesta tasca i ha afirmat que "la manca de resposta del govern ha alimentat el discurs del PP" i ha instat Albiol a "expulsar corruptes de les seves llistes electorals" amb tanta rapidesa com volen expulsar els immigrants.

stats