Política 22/08/2015

Albiol reclama als empresaris un pronunciament clar contra la independència

El candidat del PP a les eleccions també demana als clubs esportius professionals que opinin sobre la possibilitat de sortir de les competicions actuals en cas de secessió

Efe
3 min
Xavier García Albiol

BarcelonaEl candidat del PP a les eleccions catalanes, Xavier García Albiol, ha reclamat avui que, en les setmanes prèvies al 27-S, els empresaris catalans, els col·lectius socials i fins i tot els clubs esportius es pronunciïn de forma "clara" contra els "greus riscos" que pot tenir la independència. En una entrevista amb Efe, Albiol ha considerat que "l'empresariat i tots aquests sectors que hi tenen molt a perdre amb la inestabilitat política i institucional han de pronunciar-se".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i haver recordat que en les últimes setmanes hi ha hagut un "degoteig" de declaracions de l'empresariat català que evidencien "els dubtes i la preocupació" davant d'un hipotètic escenari de ruptura, l'exalcalde de Badalona ha exigit que "en les setmanes prèvies a les eleccions hi hauria d'haver pronunciaments molt més clars". "Però no només dels empresaris", ha dit, sinó també d'altres entitats de Catalunya, quan falta poc més d'un mes per a uns comicis que la llista Junts pel Sí i la CUP plantegen com unes eleccions en clau plebiscitària sobre la independència.

Ha admès així que li "agradaria que els col·lectius de pensionistes també es pronunciessin sobre quin risc comportaria aquest procés d'inestabilitat rupturista a l'hora de cobrar les pensions". I ha afegit: "els clubs de futbol i de bàsquet haurien d'opinar sobre l'hipotètic cas de ruptura i si això significaria haver de sortir de la Lliga de Futbol espanyola o de l'ACB". "Tots ens hem de pronunciar", ha subratllat.

I és que, per al dirigent popular, "en uns moments en què la tendència a tot el món és unir grans projectes socials, de model de gestió i col·laboració entre diversos països, no té sentit plantejar processos de ruptura interns". "Si volem que els catalans puguem seguir creixent des d'un punt de vista econòmic i social, l'única possibilitat que tenim és seguir tots junts", ha dit.

Segons el seu parer, "sense cap mena de dubte, una ruptura significaria un greu perjudici econòmic i social, i també posaria en risc coses tan importants com les pensions dels jubilats". García Albiol ha considerat, doncs, que "cap argument econòmic pot portar a trencar els llaços d'unió i pertinença" i provocar un "greu perjudici econòmic i sentimental".

Per altra banda, ha estat preguntat sobre si el PP català ha renunciat a defensar la proposta d'un "finançament singular" per a Catalunya, que va ser un dels eixos de la ponència aprovada al congrés del partit al maig del 2012. Un model d'Estat basat en l'"autonomisme diferencial" i un "finançament singular" per a Catalunya, amb solidaritat "limitada i finalista", però sense sortir del règim comú, va ser la base de la proposta que la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va plantejar llavors a la direcció per fer front al debat sobiranista.

"El PP no només no hi renuncia, sinó que vol encapçalar la reclamació d'un model de finançament millor per a Catalunya. Seré el primer que, a partir del dia 28, em posaré al capdavant de la reclamació", ha assegurat.

Albiol, però, ha insistit que el PP "mai" ha plantejat aquest model de finançament singular: "El que ha plantejat és un projecte d'acord amb la realitat social de Catalunya i dins del marc de la Constitució i sota la premissa de la coresponsabilitat fiscal i la solidaritat limitada. Però d'aquí a parlar d'un model de finançament singular, diferent del de la resta d'Espanya, això mai".

Albiol ha explicat que fins ara el nou sistema de finançament "no s'ha pogut plantejar amb garanties perquè no hi havia res a repartir i l'Estat ha hagut de fer un esforç per equilibrar els comptes", però "ara que està en aquesta direcció és quan es pot plantejar un nou model".

Preguntat sobre si el pacte fiscal seria una solució per al debat sobiranista, Albiol ha apuntat que el PP "planteja el millor acord fiscal possible per a Catalunya", dins "dels paràmetres de coresponsabilitat fiscal i solidaritat limitada", i sense "pretendre diferenciar-nos d'altres comunitats".

Finalment, ha mostrat la seva preocupació davant el fet que genera que Ciutadans es plantegi, segons el seu parer, donar suport al PSOE després de les pròximes eleccions generals, encara que el PP aconseguís la victòria.

"Plantejar escenaris en què es puguin justificar pactes o acords d'aquells que no guanyen les eleccions només es poden produir en situacions excepcionals, com passarà a Catalunya en les pròximes setmanes", ha opinat.

Per a Albiol, "en una situació de normalitat institucional i política, sempre ha de governar la llista més votada, sigui quina sigui. I l'actitud que hem vist i el comportament de C's, que diu que no ho té clar i pacta amb el PSOE a Andalusia, genera dubtes més que raonables".

stats